EUROPSKI TJEDAN ZAŠTITE NA RADU Priznanje i plaketa Ustanovi URIHO

Cilj Nacionalne kampanje "STOP ozljedama na radu" bio je informirati, motivirati, uključiti i aktivirati sve dionike na poduzimanje mjera za pozitivne promjene u području zaštite na radu

 

U povodu obilježavanja Europskog tjedna zaštite na radu, u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, u suradnji s Tehničkim muzejom "Nikola Tesla" u Zagrebu, održana je Konferencija "Zaštita na radu – jučer, danas, sutra".

Pozdravljajući nazočne, Markita Franković, ravnateljica Tehničkog muzeja, izrazila je zadovoljstvo da se Konferencija održava u ovom muzeju, ističući da se ovdje nalazi i zbirka predmeta iz područja zaštite na radu.

- Zavod za unapređivanje zaštite na radu tradicionalno obilježava Europski tjedan zaštite na radu, kao i prethodne tri godine, nizom edukativno-promotivnih aktivnosti kako bi i na taj način istaknuo zaštitu na radu kao osnovno ljudsko pravo, a time i područje od posebnog društvenog interesa u Republici Hrvatskoj - uvodno je rekao ravnatelj Zavoda, Vitomir Begović.

- Zaštita na radu pravo je i obveza, ali i odgovornost poslodavaca i radnika, njihova potreba i zajednički interes, a zadatak je društvene zajednice da pravo na sigurne i zdrave radne uvjete štiti. Održavanjem skupa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla naglašavamo i važnost nasljeđa velikog izumitelja, te vrijednosti koje se vežu uz njegov doprinos razvoju suvremenog svijeta. U području zaštite na radu posebno je važno djelovati inovativno, poduzetno, kreativno, imati pogled ne samo u sadašnjost već predviđati i prilagođavati se brzim tehnološkim i drugim promjenama u okruženju koje se događaju svakog dana – poručio je Begović.

Nakon niza izlaganja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zaštite na radu, ravnatelj Zavoda prezentirao je pokazatelje o ozljedama na radu, te se osvrnuo na prvu Nacionalnu kampanju "STOP ozljedama na radu". Njen cilj je bio informirati, motivirati, uključiti i aktivirati sve dionike na poduzimanje mjera za pozitivne promjene u području zaštite na radu.

- Nakon dvije godine provedbe intenzivnih aktivnosti prigoda je da iskažemo zahvalnost i nagradimo priznanjima i plaketama tvrtke i ustanove koje su u prvoj nacionalnoj kampanji "STOP ozljedama na radu 2016.-2018", ostvarile rezultate i uvjete za dugoročna postignuća na unapređivanju zaštite na radu, dajući primjer i motiv i svim drugim dionicima, tvrtkama i ustanovama. Neprijeporna je važnost zaštite na radu za očuvanje radne sposobnosti, duže zadržavanje radnika u svijetu rada, smanjivanje gubitaka i troškova uzrokovanih ozljedama, profesionalnim i drugim bolestima povezanima s radom - naglasio je ravnatelj Vitomir Begović.

U Nacionalnoj kampanji "STOP ozljedama na radu" sudjelovala je i Ustanova URIHO, za što su priznanja i plaketu dobili Ivan Oreč i Krešo Sirovec.

Priznanja i plakete su, osim Ustanovi URIHO, dodijeljene tvrtkama i ustanovama AD PLASTIK, CEMEX Hrvatska, DS Smith Plastics Karlovac, HEP d.d., Holcim Hrvatska, INA d.d. i Rockwool Adriatic d.o.o.

In Portal

 

Povezane vijesti