Moja priča: Lana Skeledžija

"Preporučila bih svakome da u sportu nađe svoje zadovoljstvo i put te da ostvari zdrav i zadovoljavajući život. Nagrade dolaze samo po sebi", kaže prva hrvatska osvajačica medalje u streljaštvu u povijesti sporta gluhih osoba, inače dizajnerica u ustanovi URIHO

Lana Skeledžija (31) nedavno je, na Olimpijskim igrama gluhih u Sofiji, srebrnim slovima ispisala blistave stranice hrvatskog paraolimpijskog sporta. Prvi put u povijesti sporta gluhih, naime, osvojila je medalju u streljaštvu: od srebra do zlata dijelila su ju je samo četiri hica. Ovaj rezultat tim je veći uzme li se u obzir činjenica da je Lana na ovo prestižno natjecanje otišla gotovo bez ikakvog međunarodnog iskustva. Osim što se bavi sportom, Lana je od 2008. godine zaposlena u ustanovi URIHO kao dizajnerica. Ovo je njezina priča:

Multidisciplinarni talent

“Rođena sam u Rijeci, s oštećenjem sluha, i kao takva 1986. selim u Zagreb gdje se uključujem u program rehabilitacije u centru SUVAG, najprije u vrtiću a zatim i u osnovnoj školi. Završila sam školu za primjenjene umjetnosti, slikarski smjer, a zatim i Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer modni dizajn.
Još od najranijeg djetinjstva pokazivala sam interes za likovno izražavanje, pohađala privatnu školu za crtanje i slikarstvo, izlagala na više grupnih Lana s prijateljicom Doris Gotovac, prevoditeljicom znakovnog jezikaizložbi gluhih slikara 'More tišine'.  Imala sam i svoju modnu reviju, a bavila se i dizajnom te izradom vitraja i suvenira.

Dakle, jasno je koliko me zanima dizajn u različitim oblicima i rado bih se potpuno tome posvetila i u tom smjeru idu moje ambicije. Posebno me zanima dizajn interijera.
Svijet gluhih ne smatram različitim od svijeta čujućih jer imamo isto izazove, uspone i padove, no oni su kod nas ipak specifični. Završila sam i srednju primjenjenu školu, kao i fakultet, s jednakim iskušenjima i poteškoćama kao i moji kolege. Jedino sam se borila s razumjevanjem govora i uklapanjem u čujuću zajednicu.
Prije dvije godine počela sam trenirati streljaštvo ne zbog želje za medaljama i vanjskim uspjehom, nego kako bih pronašla vlastiti put,volju i disciplinu. Sve ostalo je bio put koji mi se nekako spontano otvorio i odveo me na Europsko prvenstvo prije dvije godine Munchenu i sada na 22. Olimpijske igre gluhih u Sofiji. Tako bih preporučila svakome da u sportu nađe svoje zadovoljstvo i put te da ostvari zdrav i zadovoljavajući život. Nagrade dolaze samo po sebi.

Pohvala ustanovi URIHO

Od 2008.godine radim u ustanovi URIHO  kao dizajner i ne mogu opisati koliko sam zadovoljna što radim u struci. Imam mnogo planova u profesionalnom životu, nadam se napretku i izazovima na poslovnom planu, ali i u streljaštvu.
Inače sam veliki ljubitelj adrenalina i sportova, tako da je moja osnovna motivacija spoznavanje sebe, svijeta i granica jednog i drugog. Vjerujem da se sve granice mogu pomaknuti, samo trebam vremena da to dokažem!
Na kraju bih još dodala da sam beskrajno zahvalna Josipu Držaiću, ravnatelju ustanove URIHO, na podršci i razumijevanju. Velika sam dužnica mome treneru Tomislavu Laziću na silnoj vjeri koju polaže u mene, da ne spominjem vrijeme koje je uložio u moj napredak u streljaštvu! Isto tako, hvala i Mariju Lušiću, predsjedniku Športskog saveza gluhih, na velikom trudu!“
In-Portal
Foto: Ana Gospočić, Željko Hrsan i Davor Erceg