NAŠE PRAVO NA SPORT Počele prijave za sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju

Cilj natjecanja je, osim druženja i pružanja prilike djeci s teškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti, ujedno i potaknuti sve građane da pokušaju razumjeti probleme djece s teškoćama u razvoju

 

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce već šestu godinu za redom u Zagrebu organizira sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju "Naše pravo na sport", koje će se ove godine održati od 23. do 25. studenog. Natjecanje je organizirano kroz dvije discipline u bazenu na Sveticama 23.studenog od 16:30 do 18:00 i pet disciplina u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava 24. i 25. studenog od 9:00 do 14:00. Kotizacija se ne naplaćuje. Troškove natjecanja snosi Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce kroz donacije različitih tvrtki, organizacija i privatnih osoba, a dio troškova natjecanja sufinancira Grad Zagreb, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Zaklada "Hrvatska za djecu".

U sklopu ovogodišnjeg natjecanje u suradnji s Mentalnim Trening Centrom održat će se okrugli stol pod nazivom "Sport i rekreacija za djecu s teškoćama u razvoju" za roditelje, stručnjake i ostale zainteresirane 24. studenog u prostorijama Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava od 10 do 12 sati.

"Naše pravo na sport - sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju" provodi se kontinuirano od 2012. godine, u sklopu programa "Moje pravo na igru i sport". U tom periodu u program je uključeno više od 300 djece, njihovih roditelja i skrbnika te više od 350 volontera, a odrađeno je više od 4.000 volonterskih sati. Svake godine zabilježen je porast prijavljene djece za natjecanje kao i broja volontera na čitavom programu te broj institucija i tvrtki koje se uključuju kao donatori ili volonteri.

Cilj natjecanja "Naše pravo na sport" je, osim druženja i pružanja prilike djeci s teškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti, ujedno i potaknuti sve građane da pokušaju razumjeti probleme djece s teškoćama u razvoju, probleme njihovih obitelji i općenito probleme osoba s invaliditetom te da barem nakratko razmisle o svom odnosu prema njima. Već drugu godinu za redom u suradnji s poznatim hrvatskim sportašima Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce izradit će humanitarni kalendar čija je svrha promocija sporta i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju kao i samog programa "Moje pravo na igru i sport". Ove godine kalendar je snimljen u suradnji sa Mentalnim Trening Centrom i 12 vrhunskih sportaša osvajača brojnih olimpijskih, svjetskih i europskih odličja: Damir Martin (veslanje), paraolimpijci Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić (stolni tenis) te Kristijan Vincetić (plivanje), Vedrana Malec (skijaško trčanje), Kristina Tomić (taekwondo), Vito Nikolić (hokejaš KHL Medveščak), Nika Vojnović (rukometašica RK Lokomotiva), Bruna Milinović i Izabela Krakić (veslanje), Viktor Szabo i Vanja Vujić (sportski ples) i Ana Lenard (karate). Kalendar za 2019. biti će predstavljen na samom natjecanju.

- Drago mi je što smo i drugu godinu za redom dio ovog hvalevrijednog projekta. Ovim putem pozivam sve roditelje, ustanove i škole da se prijave na 6. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju "Naše pravo na sport" i uživaju u ovom sportskom druženju - rekla je stolnotenisačica Anđela Mužinić, osvajačica srebrne medalje na parolimpijskim igrama u Riju.

- Djeca trebaju uživati u sportu i kretanju jer sport nas uči kako postati prvaci u brizi za vlastito zdravlje. Uvijek nam je drago odazvati se ovakvim projektima. Nadam da će i drugi znati prepoznati njegovu pravu vrijednost - nadovezala se srebrna parolimpijka iz Rija Helena Dretar Karić, koja je u paru s Anđelom Mužinić osvojila mnogobrojna svjetska i europska odličja.

Više informacija o programu, kao i uvjete za prijavu, možete pronaći na službenoj web stranici Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce ili saznati putem e-mail adrese info@ti-si-sunce.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti