INTERVJU, JOSIP DRŽAIĆ Kroz Dan ustanove URIHO glasno se borimo za jednaka prava osoba s invaliditetom

Ustanova URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, danas u KD Vatroslav Lisinski, slavi 72. obljetnicu postojanja. Povodom rođendana razgovarali smo s ravnateljem Josipom Držaićem, pod čijim je vodstvom Ustanova postala važna karika gospodarskog života u Lijepoj našoj.


Gospodine Držaić, gotovo dva desetljeća ste ravnatelj Ustanove URIHO. Na što ste kao ravnatelj danas posebno ponosni?
- Postigli smo da budemo svjesni svojih slabosti, ali i vrlina. Velika je stvar kad jedan kolektiv to osvijesti. Osobe s invaliditetom su bile na margini društvenog interesa,  pa je veliki uspjeh i to što smo se jednoj zatvorenoj sredini predstavili, pokazali se, okupili javnost. URIHO i svi mi smo  doprinijeli da se danas o nama i s nama razgovara o mnogo čemu, da nas se uvažava s više ili manje otpora. Upravo zbog toga je važan Dan Ustanove URIHO, to je dan kada pokazujemo tko smo, iskazujemo da smo kooperativni za suradnju, da smo tolerantni, ali i da jasno kažemo što hoćemo, da se borimo za jednaka prava. Uspjehom smatram i činjenicu da smo na području  zakonodavstva zapošljavanja osoba s invaliditetom, zajedno s Udrugom Osvit, imali vrlo značajnu ulogu. Stoga danas imamo Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, određene pravilnike i polako nalazimo svoje mjesto u društvu, postajemo karika gospodarskog života u Hrvatskoj.
Koliko zaposlenih Ustanova ima u ovom trenutku? Kako stoji financijski, što planirate za budućnost?
- Od kad sam ja ravnatelj nikad se nije dogodilo da nismo isplatili plaću i sve ono što pripada radniku. Plaće možda nisu astronomske, ali su uvijek bile veće od plaća radnika u nekoj drugoj firmi s istom djelatnošću. Nikad nisam dozvolio da se potroši više nego se privrijedi. Trenutno imamo 500 zaposlenih, a u 2019. godini nam je plan primiti  nove ljude i doći do broja od 514 zaposlenih. Krenuli smo u uređenje prostora uz pomoć Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Grada Zagreba, a napravili smo i moderan pogon u Novakima. Riječ je o proizvodnoj jedinici Tiska, radovi su u pogonu za pranje rublja,  na red dolazi uređenje određenih dijelova na Kajzerici, uređuje se Kožna galanterija u Supilovoj, kao i Upravna zgrada u Držićevoj. Počeli smo, također, vršiti komercijalni prijevoz učenika s teškoćama u razvoju, a kruna svega bi bio Centar URIHO koji bi nam donio proširenje djelatnosti, nova radna mjesta, poboljšat će kvalitetu života građana Zagreba, Zagrebačke županije, ali i šire. Primjerice, u sportskoj dvorani u sklopu Centra URIHO održavat će se regionalna, pa i europska natjecanja u brojnim sportskim disciplinama, a postoji mogućnost i da bi otvorili restoran u kojem bi radile osobe s invaliditetom.
Zadnjih se godina puno radi po pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, postoje razni poticaji za poslodavce, ali slika zapošljivosti osoba s invaliditetom još uvijek nije blistava. Gdje kao ravnatelj najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj vidite  problem?
- Morate znati da prije Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom nije bilo skoro pa ničega i potrebno je puno vremena da se stvari pokrenu, ništa ne ide preko noći. Da bi osobe s invaliditetom pokazale i dokazale svoje prave mogućnosti na tržištu rada, vrlo bitno je znanje, vještine i vjera u sebe, nikad ne odustajati. Mnoge osobe s invaliditetom odustaju od obrazovanja, zatvaraju se u krug obitelji, iako su mogle postići puno više. Ponekad je potrebno, uvjetno rečeno, pokazati agresivnost na putu do cilja, ključno je i koliko sredina prepozna sposobnosti pojedinca. Ako taj pojedinac ulaže u sebe, uspjeh će doći. Bitno je od ranog djetinjstva djecu s poteškoćama uključivati u zajednicu kako bi već od vrtića i škole dijete bilo prihvaćeno, ako se to preskoči, sve je puno teže. Problem je i što same osobe s invaliditetom često imaju pogrešnu percepciju rada, i vole sindrome poput onog 'ja sam osoba s invaliditetom i dobit ću plaću radio išta ili ništa'. Iza svakoga, pa i osoba s invaliditetom, mora stajati rezultat. S jedne strane se osobe s invaliditetom ne mogu zaposliti, a s druge strane nama nedostaje radnika, posebno pomoćnih i nitko se ne javlja na natječaje.
Poruka za kraj?
- Dođite nam danas svi u Lisinski. Već od 15 sati počinje izložba radova kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom. Okrugli stol na temu inkluzivnosti proizvodnje hrane kroz pčelarstvo, uz gostovanje svjetski poznatog francuskog pčelara u kolicima Marca Guilleimama i njegovog mentora Johna Kefussa, započinje u 15:45 sati, a nastavlja se drugom temom – 'Nesvjesna diskriminacija osoba s invaliditetom'. Potom slijedi dodjela priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.
Koncert i dodjela povelja 'Ivančica' započinje u 18 sati u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. U glazbenom dijelu programa nastupit će Mate Bulić, Zaprešić Boysi, Rajko Suhodolčan, Saturnus Band, Vojin Perić, Tomislav Brajša, Tony Lee King, Pero Rogan i gost iznenađenja.
I naravno, svim djelatnicima Ustanove URIHO, sadašnjim i bivšim, želim sretan 72. rođendan! Budite ponosni, jer ste svojim radom gradili Ustanovu koja je uvijek u središte interesa stavljala čovjeka, a ne profit.
Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti