DOBRA VIJEST Udrugama osoba s invaliditetom uručeno 157 ugovora vrijednih 293 milijuna kuna

"Cilj politike Vlade RH stvaranje je boljih uvjeta za veće uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim područjima života u Hrvatskoj", naglasio je premijer Plenković

 

Hotel Westin u Zagrebu jučer je uistinu bio središnje mjesto okupljanja brojnih udruga koje skrbe za osobe s invaliditetom. Povod je bio Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji je, uz sve ostale uglednike, za govornicu prizvao premijera Andreja Plenkovića te ministre njegove Vlade - Nadu Murganić, Marka Pavića i Milana Kujundžića.

Westin-Pavic-Murganic1a Westin-Fotogalerija3 Westin-Fotogalerija2 Westin-Fotogalerija1

 

Dobra vijest glasi da je 135 udruga potpisalo 157 ugovora vrijednih 293 milijuna kuna, a premijer Andrej Plenković rekao je kako će se u idućoj godini za osobe s invaliditetom izdvojiti 1,7 milijardi kuna i 300 milijuna kuna iz europskih fondova.
Ovim će se ugovorima osigurati usluga osobne asistencije za 1550 osoba s invaliditetom, 80 prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika te 39 videćih pratitelja za slijepe i slabovidne. 
Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH Zorislav Bobuš uz riječi pohvale za Vladu RH, premijera Plenkovića te resornu ministricu Nadu Murganić, naglasio je da je projekt za razvoj usluga osobne asistencije omogućio osobama s invaliditetom kvalitetniji život.
- U Registru za osobe s invaliditetom u rujnu bilježimo da je više od 500.000 ljudi u Hrvatskoj u tom statusu,  od čega su 6,9 posto djeca s većim teškoćama u razvoju. To su podaci koji nas obvezuju na djelovanje, ne samo prema njima, već i članovima njihove obitelji koje im pružaju podršku i ljubav - istaknuo je premijer Plenković na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u sklopu kojeg su dodijeljeni ugovori.
Ugovori su uručeni u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) i Poziva "Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom - faza 2".
- U 2017. i 2018. usluge osobne asistencije koristilo je 1550 osoba  s invaliditetom, zaposleno je 80 tumača, odnosno prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika i 39 videćih pratitelja. Za tu uslugu asistencije iz nacionalnih sredstava i Europskog fonda izdvojeno je 290 milijuna kuna. Danas se potpisuju ugovori u okviru dva projekta, a za ove projekte imamo ukupno 305 milijuna kuna, od čega 155 milijuna iz Europskog socijalnog fonda, a 150 iz igara na sreću i Državnog fonda - naveo je prvi čovjek Vlade RH.
Istaknuo je da ugovori koji su se jučer potpisali osiguravaju veću uključenost u zajednicu, sprječavaju institucionalizaciju OSI populacije te olakšavaju usklađivanje poslovnih i privatnih obveza članovima obitelji koji se brinu za osobe s invaliditetom.
Naglasio je da je glavni cilj politike Vlade RH stvaranje boljih uvjeta za veće uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim područjima života u Hrvatskoj.
Najavio je da će za iduću godinu za osobe s invaliditetom izdvojiti 1,7 milijardi kuna i 300 milijuna kuna iz europskih fondova.
- Kvaliteta življenja i socijalna uključenost osoba s invaliditetom u velikoj mjeri ovisi o dostupnosti i organiziranosti usluga kao i pristupačnosti okruženja. Stoga smo usmjereni na preventivne mjere ranog dijagnosticiranja poteškoća u razvoju djece, administrativno rasterećenje procedura kod ostvarivanja prava te kvalitetniji razvoj i bolju dostupnost usluga koje omogućavaju uključivanje u tržište rada i sudjelovanje u svakodnevnom životu - kazao je premijer.
Najavio je da će iz europskih sredstava, radi poboljšanja pristupa zdravstvenoj zaštiti, osobito u udaljenim i depriviranim područjima, zaključiti 16 ugovora, ukupne vrijednosti više od 122 milijuna kuna. U sklopu novog Nacionalnog preventivnog programa otkrivanja slabovidnosti od 2018. do 2028., od 1. siječnja iduće godine sva će djeca s napunjene četiri godine biti pozvana na pregled vida.
 Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić navela je da je na Međunarodni dan osoba s invaliditetom uručeno 157 ugovora koje su potpisale 135 udruga. Radi se o dva izvora financiranja - za osobne asistente, tumače znakovnog jezika i videće pratitelje, a sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna.
- Mislim da ćemo na neki način produžiti rad osobnim asistentima i omogućiti osobama s invaliditetom da na puno lakši način dobivaju informacije i zadovoljavaju svoje osnovne životne potrebe - kazala je ministrica Murganić.
Istaknula je da postoje određeni napori u integraciji i uključivanju osoba s invaliditetom kroz obrazovanje, radne procese, ali da doseg na koji ih u izvješću  pravobraniteljica za osobe s invaliditetom svake godine upozorava, još je, kaže, pred njima.
- Financijski pokazatelji nešto govore, no obaveze i dalje stoje - dodala je ministrica Murganić.
- Bez usluga osobne asistencije, asistencija na nastavi, naknada koje će osigurati podmirivanje troškova invaliditeta, nema pravog i istinskog uključivanja osoba s invaliditetom u život bez obzira o kojem djelu Hrvatske govorimo - poručila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.
Naglasila je da je od nacionalne do lokalne razine potrebno napraviti velike napore da se shvati da su osobe s invaliditetom dio svih resora, da su usluge koje su potrebne u zajednici da bi ih se uključilo u život - složene i kompleksne. Svejedno je li riječ o području obrazovanja, zapošljavanja ili zdravstva.
Pravobraniteljica Slonjšak pozvala je sve one koji mogu utjecati na određene promjene u društvu donesu lokalne strategije i osnuju povjerenstva koja će na lokalnoj razini prihvatiti osobe s invaliditetom kao partnere.
In Portal / Hina