RIJEKA Edukacija 'Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?'

Cilj ove jednodnevne edukacije je osvijestiti važnost inkluzivnih praksi u kontekstu promicanja jednakih mogućnosti te pokrenuti raspravu o ovoj važnoj temi

 

U Rijeci je održana edukacija 'Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?' u organizaciji Društva Rijeka 2020. Edukacija je dio kontinuiranog edukacijskog programa 'Produkcija u kulturi' koji organizira program 'Učionica' Rijeke 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Cilj ove jednodnevne edukacije je osvijestiti važnost inkluzivnih praksi u kontekstu promicanja jednakih mogućnosti te pokrenuti raspravu o ovoj važnoj temi. Prema međunarodnim i nacionalnim preporukama, osobe s invaliditetom trebale bi biti aktivno uključene u društvo, a to podrazumijeva pristupačnost, odnosno uklanjanje prepreka jednakom sudjelovanju u javnom životu.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom izlagao je savjetnik pravobraniteljice Marko Gotovac koji je sudionike upoznao s iskustvima Ureda u rješavanju problema pristupačnosti, propisima, pojmovniku te poteškoćama i izazovima u ovom području. Darko Lukić, istaknuti teatrolog i kazališni kritičar koji se kroz karijeru bavio inkluzivnim produkcijskim praksama, predstavio je rezultate svojih istraživanja inkluzivnih praksi u Hrvatskoj. Izlagali su i predstavnici civilnog društva te drugi uzvanici govoreći o iskustvima i praksama kao umjetnici i sudionici kulturnih događanja.

Navedena radionica bila je dio kontinuiranog edukacijskog programa Produkcija u kulturi i poslužila je kao uvod u specifične treninge koji će se održati 17. i 18. siječnja 2019. godine.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti