SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA ŠPORT Novi ugovori za projekte uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu kroz šport

Ovom prigodom dodijeljene su po prvi puta i nagrade za Europski tjedan sporta, koji je usmjeren na poticanje sudjelovanja građana u športu i tjelesnim aktivnostima

 

Dvadeset i četiri nova ugovora u vrijednosti od 26 milijuna kuna svečano u petak uručena udrugama koje su ta sredstva dobile za projekte prijavljene na Javni poziv 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport'. Kroz projekte odobrene temeljem ovog Javnog poziva omogućit će se bavljenje športom većem broju ljudi, neovisno o njihovim materijalnim ili tjelesnim mogućnostima, a do sada je odobreno ukupno 44 projekata u vrijednosti od 49 milijuna kuna od ukupno raspoloživih sredstava koja iznose 100 milijuna kuna.

Ugovore su uručili ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić, zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

- Posebno smo ponosni na ovaj Javni poziv sa sloganom 'Zajedno u športu za jednakost u životu', jer ovakvi projekti doprinose boljoj integraciji društva, a nema boljeg načina za integraciju djece nego kroz šport. Iznimno mi je drago što su prijavljeni projekti iz različitih športova i iz različitih dijelova Hrvatske tako da uistinu možemo reći da su pokrivena sva područja. Iz Europskog socijalnog fonda imamo na raspolaganju 13 milijardi kuna, a ovo je samo jedan od naših projekata od kojih su svi iznimno dobro prihvaćeni i kroz njih se pomaže onima kojima je to najpotrebnije - rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava.

- Kroz ovaj Javni poziv pokazali smo kako se i za šport mogu osigurati sredstva iz Europskih fondova, a ovim pozivom otvorili smo vrata športu i u sljedećem operativnom razdoblju. Posebno nas veseli i veliki interes udruga te vjerujemo kako će ova sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način kako bi šport postao dostupan što većem broju ljudi - izjavio je zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija.

Ovom prigodom dodijeljene su po prvi puta i nagrade za Europski tjedan sporta, koji već četvrtu godinu za redom provodi Središnji državni ured za šport. Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja građana u športu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Nagrađeni su najaktivniji sudionici na nacionalnoj razini kroz tri kategorije: Obrazovanje, Radno mjesto i Lokalni junak/junakinja.

#BeCROactive nagrada u kategoriji Obrazovanje otišla je na otok Cres, gdje je Osnovna škola Frane Petrića, u suradnji s jedriličarskim klubom Reful, svojim učenicima pružila mogućnost odabira izbornog predmeta Jedrenje. Već treću godinu zaredom program odabire oko 30% učenika u dobi od 10 do 15 godina što ukupno čini 30 polaznika. Program se provodi tijekom školske godine i vodi ga profesor tjelesne i zdravstvene kulture, a potrebnu opremu osigurava jedriličarski klub Reful kao udruga građana.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove je godine osvojio nagradu za najaktivnije Radno mjesto. Trenerica Iva Morandini, ujedno i zaposlenica fakultetske knjižnice, inicirala je obilježavanje fokus dana Radno mjesto Europskog tjedna sporta kroz prigodno vježbanje u knjižnici na mini trampolinima.

#BeCROactive Lokalna junakinja ove godine je Snježana Panjkret, trenerica fitnessa koja sudjeluje kao izlagač od samog početka projekta, a poticanjem građana na aktivan i zdrav život Panjkret uspješno širi poruku o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću, što je i glavna poruka Europskog tjedna sporta.

Nagrade najaktivnijima u protekloj godini podijelili su nogometaš GNK Dinamo Bruno Petković i zamjenik državne tajnice Krešimir Šamija.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti