ŠK STJEPAN BOSAK – URIHO Još jedna briljantna sezona šahista s invaliditetom

Imati dvije ekipe, od kojih se jedna ravnopravno natječe na vrlo visokoj, čak i elitnoj razini, uspjeh je koji ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO svrstava u stožerne klubove hrvatskog i zagrebačkog šaha

 

Ako ste mislili da smo na In Portalu prestali pratiti šah, prevarili ste se. No kako je šah jako dosadan sport – neki bi rekli da čak i nije sport, nego umna disciplina – odlučili smo vas, umjesto izvještaja sa svakog pojedinog meča, razveseliti s pregledom cijele godine, što je prikladno jer danas je zadnji dan godine. Koja je za Šahovski klub 'Stjepan Bosak' – URIHO opet najuspješnija u povijesti. Već su i s tim dosadni.

U svom premijernom nastupu u II. šahovskoj ligi Centar, prva ekipa kluba ostvarila je cilj zacrtan prije početka sezone – zadržali su Bosakovci drugoligaški status, zauzevši na kraju sezone deveto mjesto s ostvarenih deset meč bodova. U natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa, od kojih jedino ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO okuplja osobe s tjelesnim invaliditetom. Ekipa je slabijim početkom sezone, i samo jednim osvojenim bodom u četiri meča, poprilično ugrozila izglede za ostanak u ligi. Ipak, u naredna četiri meča Bosakovci su prikupili čak sedam bodova, pa je sezona mirno privedena kraju i nevjerojatnom uspjehu.

Druga ekipa kluba se i ove godine natjecala u V. šahovskoj ligi Centar, koja je brojila 15 ekipa. Naravno, i tu je ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO jedina ekipa osoba s tjelesnim invaliditetom. Bosakovci su na kraju sezone zauzeli više nego solidno deveto mjesto s ukupno devet osvojenih meč bodova, što je drugi najbolji rezultat otkad se klub u hrvatskim šahovskim ligama natječe s dvije ekipe.

Ako dva deveta mjesta ne zvuče kao uspjeh, treba još jednom istaknuti da se ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO u većini natjecanja, pa tako i u hrvatskim šahovskim ligama, bori s klubovima i šahistima koji ne okupljaju osobe s invaliditetom. Imati u takvoj konkurenciji dvije ekipe, od kojih se jedna ravnopravno natječe na vrlo visokoj, čak i elitnoj razini, uspjeh je koji ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO svrstava u stožerne klubove hrvatskog i zagrebačkog šaha.

No nije samo ovo razlog zbog kojeg Bosakovci 2018. mogu označiti najuspješnijom godinom u 20-godišnjoj povijesti kluba.

Još u veljači je održan Kup Zagreba za 2018. godinu. U konkurenciji od 14 ekipa, ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO je prijavio dvije ekipe, prva je ostvarila povijesni uspjeh i osvojila prvo mjesto s ostvarenih devet meč bodova, dok je druga zauzela deseto mjesto sa četiri meč boda. Osvajanjem kupa Zagreba Bosakovci su po prvi put u povijesti ostvarili pravo nastupanja na Finalu kupa Hrvatske za 2018. godinu, koji se održao u svibnju na Malom Lošinju u hotelima 'Aurora' i 'Vespera'. U konkurenciji od 28 ekipa, ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO (Milan Mrđa, Lovro Čupić, Nenad Škare, Domagoj Glažar, Krsto Kovačević i Vladimir Gujić) zauzeo je 20. mjesto s osvojenih pet meč bodova.

Idemo dalje.

U dvorani Hotela 'Panorama' u studenom je održano ekipno brzopotezno prvenstvo Hrvatske za 2018. godinu. U konkurenciji od 29 ekipa, ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO prijavio je dvije ekipe. Prva ekipa (Milan Mrđa, Lovro Čupić, Domagoj Glažar, Vladimir Gujić i Radoslav Ćosić) je s osvojenih šesnaest meč bodova zauzela izvrsno peto mjesto u ukupnoj konkurenciji. Druga ekipa (Alen Ognjačević, Luka Keller, Robert Matečić i Ivan Jurilj) je na kraju zauzela posljednje 29. mjesto s osvojenih pet meč bodova.

Natjecali su se Bosakovci i u konkurenciji osoba s invaliditetom, a tamo nisu samo ravnopravni, nego su ove godine bili i dominantni.

U svibnju je u hotelu 'Vrata Krke' održano prvo natjecanje u organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom. Na prvom Ekipnom prvenstvu Hrvatske u šahu za osobe s invaliditetom nastupile su četiri ekipe, a ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO (Domagoj Glažar, Krsto Kovačević, Alen Ognjačević i Zoran Matana) je osvojio prvo mjesto s četiri meč boda i 8,5 bodova na ploči.

Hrvatski paraolimpijski odbor je i ove godine u studenom, u Hotelu 'Diamant' u Poreču, organizirao Državno prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom. Na prvenstvu se natjecalo 15 igrača iz četiri ekipe, među njima i ŠK 'Stjepan Bosaki – URIHO (Domagoj Glažar, Krsto Kovačević, Radoslav Ćosić i Alen Ognjačević) koji je u ekipnoj konkurenciji osvojio prvo mjesto s pet meč bodova. U pojedinačnoj konkurenciji Bosakovci su pomeli konkurenciju i osvojili prva četiri mjesta – Radoslav Ćosić osvojio je prvo mjesto sa šest bodova, Alen Ognjačević drugo mjesto s pet bodova, Krsto Kovačević bio je treći s istim brojem bodova, a četvrti je bio Domagoj Glažar s 4,5 boda.

Pred sam kraj, valja spomenuti da je na 18. IPCA Svjetskom pojedinačnom prvenstvu u šahu za osobe s tjelesnim invaliditetom u češkom Pragu nastupio član ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO Domagoj Glažar i ostvario dobar rezultat, osvojivši peto mjesto u konkurenciji kolica, odnosno deveto mjesto u ukupnom poretku. Dugogodišnjim izvrsnim nastupima na IPCA natjecanjima Glažar je zaslužio poziv u reprezentaciju Međunarodne organizacije šahista s tjelesnim invaliditetom (IPCA), koja se natjecala na 43. šahovskoj Olimpijadi u gruzijskom Batumiju. I tamo je ostvario zapažen rezultat s tri osvojena boda iz sedam partija i rejting performansom od 2215 Elo bodova.

Na kraju, neizostavna je činjenica da su Bosakovci ove godine organizirali tri turnira – osim već respektabilno dugovječnog memorijala 'Stjepan Bosak', čija se 19. inačica ove godine održala u Centru za odgoj i obrazovanje 'Dubrava', i tradicionalnog turnira u sklopu URIHO-vog Festivala sporta, u srpnju je u dvorani SŠD 'Peščenica' održan II. šahovski memorijal 'Marko Damjanović', veliki međunarodni turnir na kojem je sudjelovalo 70 šahista i šahistica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, što je vrlo respektabilan broj natjecatelja u inače vrlo neatraktivnom ljetnom terminu. Nastupilo je 15 majstorskih kandidata, 3 nacionalna majstora, 8 FIDE majstora, 2 međunarodna majstora, te hrvatski velemajstor Ivan Žaja, koji je i osvojio turnir s osam bodova, bez ubilježenog poraza iz devet odigranih partija.

Mogu li Bosakovci iduće godine biti još bolji? Mogu, ali će biti teško. No bilo je teško i ove godine. A pogledajte na što sliči sažeti rezime.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti