Željko Jarić Pavičić: Kako smo promovirali boćanje za OSI u Rovinju

Pozvani smo da sljedeće godine ponovimo ovaj sportski događaj. Od strane rovinjskog dogradonačelnika Marina Budicina kao bivšeg sportaša predloženo je da pokušamo organizitati Kup Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom u Rovinju te smo stekli status prijatelja grada

Vođeni dosadašnjim nastupima na Festivalu jednakih mogučnosti u Zagrebu , došli smo na ideju da isto pokušamo organizirati u turističkom biseru Istre gradu Rovinju. U prvom kontaktu s turističkom zajednicom uspjeli smo razgovarati i s čelnim ljudima grada koji su izrazili spremnost da nam izađu u susret u smislu prezentacije ovog paraolimpijskog sporta u središtu grada.

Pozitivne vibracije

Kako svake godine odlazimo na stacionarno bolničko liječenje i rehabilataciju u bolnicu “ Mladen Horvat “, to nam je bila idealna prilika da pokažemo svoje sportske vještine i mogučnosti sportaša s invaliditetom. Po dolasku u Rovinjostvarili smo prvi direktan kontakt s koordinatorom za komunalne djelatnosti i opće poslove g. Andom Sainom koji nam je bio na dispoziciji u svim mogućim situacijama. Po rješenju gradonačelnika g.Giovannia Promocija boćanja za osobe s invaliditetom u Rovinju se prometnula u pravu turističku atrakcijuSponze odobrena su nam tri termina za prezentaciju. Ovim putem zahvaljujem gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom koji su prepoznali boćanje sportaša s invaliditetom kao dio turističkog sadržaja tj. sportskog događanja. Pošto smo utvrdili lokaciju, na Trgu maršala Tita održali smo prvu od tri prezentacije. Na tom prvom predstavljanju našeg kluba cilj nam je bio približiti boćanje i sama pravila igre široj publici s naglaskom na turiste. U toj interakciji prvo su nam prišla djeca koja su u početku bila suzdržana, da bi ubrzo osjetili čari i privlačnost ovog sporta. Tijekom same igre pridružili su se i drugi promatrači koji su izrazili želju da odigraju koju partiju. Moj zadatak je bio da putem prevođenja stranim turistima objasnim pravila i smisao boćanja. Reakcije su bile više nego pozitivne i ispunjen je prvi dio priče. 

Treba reći da su većina sportaša našeg kluba dali svoj doprinos ovom događaju. Nakon par dana uslijedila je nova prezentacija koja je polučila još bolji odjek.

Prijatelji grada Rovinja

Na završnom predstavljanju pridružio nam se dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin te Ando Saina koji su prvi put boćali sa sportašima s invaliditetom. Moram istaknuti da je zamjenik gradonačelnika iskazao divljenje i zadovoljstvo što smo izabrali Rovinj nakon Zagreba kao drugi grad u Hrvatskoj za prezentaciju boćanja na otvorenom. Pozvani smo da sljedeće godine ponovimo ovaj sportski događaj. Od strane Marina Budicina kao bivšeg sportaša predloženo je da pokušamo organizitati Kup Hrvatske u Rovinju  te smo stekli svojevrsni status prijatelja grada. Na kraju bih rekao da smo ovim potezom promovirali boćarski pokret sportaša s invaliditetom. S veseljem ćemo održati nove prezentacije 2014. u turističkom raju Rovinju.

Piše: Željko Jarić Pavičićpredsjednik BK OSI DDZ  “Željko Klepač “- URIHO