HRVATSKI PARA TAEKWONDO SAVEZ Para taekwondo sport - pravni, birokratski, sportski i društveni aspekti

Hoće li se mladi para taekwondo sportaši uspjeti prijaviti za Svjetsko prvenstvo u Turskoj do 15. siječnja ili će biti žrtve diskriminacije, kao što je to bilo prije dvije godine, kada nisu bili prijavljeni za svjetsko natjecanje u Londonu?

 

Hrvatski para taekwondo savez (HTPS), sa sjedištem u Zagrebu, organizirao je Okrugli stol na temu 'Para taekwondo sport – pravni, birokratski, sportski i društveni aspekti', stoga što još uvijek nisu prijavljeni za Svjetsko prvenstvo u Turskoj, a prijave traju do 15. siječnja.

Kako se ne bi dogodilo da im bude onemogućen odlazak, baš kao i za prethodno Svjetsko para taekwondo prvenstvo u Londonu u listopadu 2017., kada su mladi natjecatelji nakon mnogo truda, odricanja i mnoštva treninga, ostali bez šanse da pokažu što znaju, ovaj puta su odlučili odreagirati upravo na ovaj način, jer osjećaju se kraj svih institucija jednostavno – nemoćni. Naime, ne nailaze na potporu u Hrvatskom taekwondo savezu, koje ih ignorira i dogovor nikako da 'padne', a jedino je nadležno za prijave na predstojeće Svjetsko prvenstvo.

 

Svoj obol ovom Okruglom stolu dali su brojni predstavnici sportskih saveza osoba s invaliditetom, pod moderatorskom palicom Ane Tomašković.

Predstavnici organizatora naglasili su birokratske prepreke u za razvoj para taekwondo sporta, potom društvene aspekte para taekwondoa te diskriminaciju sportaša s invaliditetom. Vodila se žestoka dvoipolsatna diskusija o problemima i mogućim rješenjima.

Organizatori su podsjetili na Svjetsko prvenstvo u Londonu, kada se Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza (HTS), pred svima obvezao izvršiti prijavu natjecatelja HPTS-a na Svjetsko prvenstvo. Međutim, suprotno zakonskim mogućnostima uvjetovao je učlanjenje HPTS klubova u HTS. Iako je HPTS dostavio kriterije Hrvatskom paraolimpijskom odboru (HPO), a ovaj ih potvrdio i osigurao sredstva za nastup tri natjecatelja – od kojih su dvoje kategorizirani sportaši HPO-a, kao što je i HPO uputio nalog HTS-u za prijavu natjecatelja, HTS je nelegitimno imenovao svog para izbornika za tehničke discipline i odbio prijaviti navedene sportaše. Na Svjetsko prvenstvo u Londonu prijavljen je samo jedan sportaš HTS-a, koji je financijski praćen od HPO-a i nije poznat HPTS-u. Naposljetku, HPTS sportaši izgubili su plasman na svjetskoj rang listi.

 

A kako su se mladi natjecatelji tada osjećali, u najmanju ruku bespomoćni, razočarani i obeshrabljeni, pokušali su dočarati upravo predstavnici roditelja, koji do danas ne mogu doći k sebi, jer priznaju da je takav postupak ostavio bolnog traga, ne samo na njih, već prvenstveno na njihovu djecu, a nije fer niti prema klubovima gdje vježbaju. Zvonimir Rukavina je istaknuo da se u nekoliko navrata obraćao saborskim odborima zbog svoje kćerke i tražio pomoć, ali bez uspjeha.

- Saborska zastupnica mora biti svima na raspolaganju – rekla je Ljubica Lukačić, ponudivši svoju suradnju ne samo organizatorima, već i roditeljima djece s teškoćama u razvoju. Ujedno je rekla da će učiniti sve da se ‘nikada više ne dogodi London'. Napomenula je da je OSI pokret još uvijek nejedinstven, ali da se konkretno o ovom problemu treba obavijestiti Središnji državni ured za šport i da se, ako nije drugačije moguće, sve riješi u iznimno kratkom roku na državnom nivou. Istaknula je da u konkretnom slučaju postoji niz problema, ali da je najvažnije da mladi sportaši odu na natjecanje i predstave Hrvatsku pred cijelim svijetom.

Nadalje, Ivan Baričević - voditelj Službe za programe krovnih športskih udruženja  - ali i Ljubica Lukačić upozorili su na nepostojeću zakonsku regulativu, no naglasak stavili i na to da ipak nisu predviđene sve situacije pa tako ni ova u vezi prijavljivanja, na što se mora obratiti velika pozornost u daljnjoj regulaciji sporta. Jer, ipak, najvažniji su krajnji korisnici, a to su djeca s teškoćama u razvoju, kojoj se također mora omogućiti napredak i razvoj, kao i svoj zdravoj djeci. K tome, štiti ih i Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, također je istaknuo da su ponajprije važni sportaši, natjecatelji, njihove obitelji, klubovi, prijatelji: - Ne možemo ni pojmiti koliko je to truda i odricanja. Po Konvenciji i po zakonu trebaju otići na natjecanje.

 

Svi prisutni su se složili da će ovih dana učiniti sve, svaki sa svoje pozicije i nadležnosti, da se omogući prijavljivanje mladih para taekwondo sportaša na Svjetsko prvenstvo, jer zaista daju od sebe sve i redovito dolaze na treninge. Mladi su spremni da pokažu i dokažu svoje talente, samo još treba 'popuštanje' s druge strane i da se napokon izvrše prijave. Jer sama ta neizvjesnost, kada su svi prijavljeni osim natjecatelja iz HPTS-a, naprosto ubija.

Okrugli stol pratio je i Perica Batista, fotograf i predsjednik jednog švicarskog taekwondo kluba u Zürichu, koji naprosto nije mogao ostati tih te je pred svima izrazio svoje čuđenje: - Zar u Republici Hrvatskoj zaista ne postoji nijedna ustanova 'jača' od Hrvatskog taekwondo saveza, koja bi naprosto prisilila isti na prijave? Njemu, kao i mnogima, jednostavno je ova situacija nepojmljiva, ali nažalost - istinita.

Između ostalog, ostao je dogovor da se u ovu situaciju mora uključiti i Hrvatski olimpijski odbor na čelu s predsjednikom Zlatkom Matešom. Iako je HPTS ukazao da su i s Matešom imali sastanke, ali bez konkretnih rezultata, ipak je ostala nada da će se u ovih nekoliko dana sve pozitivno riješiti.

Klaudija Klanjčić

Foto: Perica Batista