PROJEKT ZNAKOV&TO Prvi hrvatski portal na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe

Znakov&to je projekt usmjeren na gluhe i nagluhe osobe koji za cilj ima bolje informiranje i aktiviranje ove skupine osoba s invaliditetom, osobito mladih. Više o projektu i internetskoj stranici popraćenoj video materijalom za poznavatelje znakovnog jezika, a za ostale uz prijevod u obliku teksta, rekli su nam Nives Gotovac, Ivona Mlakar i Toni Rakitić.


Kako se rodila ideja o pokretanju web portala na hrvatskom znakovnom jeziku?
Nives Gotovac: Prije dosta godina radila sam u Slovačkoj i ideja je došla kao rezultat mog tadašnjeg rada s vrlo aktivnim, mladim gluhim osobama. Kada sam se vratila u Zagreb sličnu ideju su imale i moje gluhe prijateljice - Lea Milašauskė i Asja Barić, s kojima sam pokrenula projekt Znakov&to 
Na koji način i koje osobe su sudjelovale u realizaciji projekta?
Nives Gotovac: Nas tri smo bile prvi Znakov&to tim uz Ines Zovak, Zorka Baučića i Dejana Jozića. Podijelili smo poslove tako da je svatko bio zadužen za dio tema kojima se Znakov&to bavi - od kulture Gluhih, hrvatskog znakovnog jezika - HZJ, prava G/gluhih. Zatim je projekt mirovao neko vrijeme, što zbog raznih obveza svih nas, što zbog nedostatka financija. Ponovno smo se aktivirali dolaskom Ivone Mlakar i Tonija Rakitića koji sada čine Znakov&to tim.
Znakov&to je projekt je usmjeren na gluhe i nagluhe osobe. Koje informacije pružate na portalu?
Ivona Mlakar: Pratimo sve što je zajednici Gluhih zanimljivo i trudimo se biti u korak sa svim zbivanjima. Dajemo informacije o hrvatskom znakovnom jeziku - HZJ, jer svi smo i u osnovnoj i u srednjoj školi imali predmet hrvatski jezik i učili o njemu iako nam je materinji, a to nije slučaj s hrvatskim znakovnim jezikom - HZJ. Stoga nam je cilj informirati i same gluhe o lingvistici HZJ, gramatici i dati važne informacije koje još nisu toliko dostupne široj javnosti. Pratimo sve što je zanimljivo - otvaranje Silent cafea gdje rade gluhi konobari, intervjuiramo gluhe kada imaju neku zanimljivu priču - bilo da su negdje otputovali, preselili se ili bili na nekoj zanimljivoj konferenciji. 
Recite nam više o značenju projekta za gluhe i nagluhe osobe?
Toni Rakitić: Ovo je odličan način da gluhi, rekli bismo po prvi put, dobiju sve informacije na HZJ i to direktno od samih gluhih. Ok, Nives je čujuća, ali je i dijete gluhih roditelja što je čini dijelom zajednice gluhih. Svaka naša objava ima i titlove jer postoji znatan broj gluhih i nagluhih koji su kasnije oglušili i ne znaju HZJ, pa na ovaj način dobiju informacije. Važan je i utoliko što je sve dostupno online pa svi gluhi i nagluhi dobiju informacije jednako. Znamo da nije jednako biti gluh u Splitu ili Zagrebu, Dubrovniku ili Osijeku. Ovo je naš način da to osiguramo.
Na čemu bazirate svoj rad i postoji li interes za njega i kod čujućih osoba?
Toni Rakitić: Iako su nam baza one teme koje su važne za zajednicu gluhih, no smatramo da društvo može imati velike koristi od informacija koje želimo proširiti.  Kao primjer navest ću iznimno uspješnu kampanju povodom Međunarodnog dana gluhih kojom smo htjeli među čujućima proširiti razumijevanje zašto je termin 'gluhonijem' izrazito uvredljiv i nepogodan za korištenje kada se obraćate gluhoj osobi. U našoj 'Maloj školi HZJ' s lingvisticom i prevoditeljicom za HZJ Dorijanom Kavčić želimo osvijestiti važnost učenja gramatike, lingvistike HZJ i imati jedan znanstveniji pristup HZJ-u, jer on to kao pravi jezik i zaslužuje. Pratimo i razvoj projekta SPREAD THE SIGN koji je još jedan projekata od kojeg društvo može profitirati jer je to najveći online rječnik znakovnih jezika, ali i prvi rječnik HZJ-a s više od 15 000 riječi/znakova,fraza i rečenica
Imate li u planu širenje projekta i u kojem smislu?
Ivona Mlakar: Nas troje uistinu dajemo svoj maksimum na ovom projektu i trenutno smo ograničeni time, no otvoreni smo za suradnju sa svima koje zanima bilo koje od područja kojima se Znakov&to bavi, a posebno HZJ. Svakako bi voljeli da se Znakov&to proširi tako da možemo pokriti više tema tijekom tjedna, no za sada smo zadovoljni načinom na koji uspijevamo sve napraviti. Znakov&to pratite na: www.znakovito.org ili www.facebook.com/Znakovito-909283422454325.
Razgovarala: Božica Ravlić

 

 

Povezane vijesti