RIM Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke sudjeluje u projektu SP.HE.RE

Projekt je usmjeren na sve osobe s problemima mentalnog zdravlja - kao što su depresija, anksioznost, bipolarni poremećaji, shizofrenija - u cilju poboljšanja kvalitete života, zdravlja i dobrobiti te zaštite njihovih prava i dostojanstva

 

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke sudjelovao je na Kick-off sastanku projektnih partnera projekta SP.HE.RE – Sport Healing Rehabilitation u Rimu, u Italiji, gdje su predstavljene sve partnerske organizacije i razrađen je plan aktivnosti Projekta – stoji u priopćenju Saveza..

Cilj projekta SP.HE.RE – Sport Healing Rehabilitation poticanje je tjelesne aktivnosti u programima psihijatrijske rehabilitacije, kroz definiranje i dijeljenje sportskog znanstvenog protokola kojeg poboljšavaju psihijatri i akademski istraživači. Protokol će omogućiti identifikaciju najprikladnijeg sporta za psihijatrijske pacijente s različitim dijagnozama i pozadinama, kako bi se poboljšalo njihovo psihofizičko stanje.

- Projekt je usmjeren na sve osobe s problemima mentalnog zdravlja, kao što su depresija, anksioznost, bipolarni poremećaji, shizofrenija itd., u cilju poboljšanja kvalitete života, zdravlja i dobrobiti te zaštite njihovih prava, dostojanstva, kao i ostvarivanja inkluzije, kroz stvaranje terapijskih programa koji mogu kombinirati tjelesnu aktivnost i sport zajedno s psihijatrijskom rehabilitacijom. Sport i tjelesna aktivnost, kao i njihove povezane metode obuke, vrlo su slične psihijatrijskoj rehabilitaciji jer uključuju mnoge terapijske vrijednosti: lako su dostupne, potiču samopoštovanje i samosvijest, pomažu izgraditi samopouzdanje i osjećaj pripadnosti te potiču socijalizaciju, pripadnost skupini i jačanje društvenog povjerenja. Projekt promiče tjelesnu aktivnost i bori se protiv socijalne isključenosti često povezanom s društvenom stigmatizacijom,  koja još uvijek postoji kad su u pitanju mentalne bolesti – piše u priopćenju.

Vodeći partner projekta je European Culture and Sport Organization – ECOS iz Italije, a ostali partneri su: Finnish Sport Federation Tampere Region – HLU iz Finske, European Platform for Sport Innovation – EPSI iz Belgije, University of Gloucestershire – UoG te Everton in the Community – EitC iz Ujedinjenog Kraljevstva, Technical University of Munich – TUM iz Njemačke, dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Ukupni budžet projekta Sport Healing Rehabilitation – (SPHERE) iznosi 383.000 eura, od čega proračun za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 27.110 eura.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+ Sport -Collaborative Partnership.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti