HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom za 2018.

Na europskim i svjetskim kupovima u 2018. hrvatski su paraolimpijci osvojili ukupno 19 medalja - četiri zlatne, osam srebrnih i sedam brončanih

 

Hrvatski paraolimpijski odbor, na čelu s predsjednikom Ratkom Kovačićem, organizira u četvrtak, 31. siječnja s početkom u 19 sati, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i 22. proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom za 2018. godinu.

HPO podsjeća da su hrvatski paraolimpijci u 2018. godini nastupili ukupno na 112 međunarodnih natjecanja, uključujući europska i svjetska prvenstva te ostala multisportska natjecanja. Od velikih međunarodnih natjecanja hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su na četiri europska kupa, petnaest svjetskih kupova, deset europskih te dvanaest svjetskih prvenstava. Na multisportskim međunarodnim natjecanjima u 2018. godini hrvatski sportaši nastupili su na IWAS juniorskim Svjetskim igrama, Dublin, i to u atletici, stolnom tenisu i plivanju sa sveukupno 22 sportaša. Na IWAS Svjetskim igrama osvojeno je ukupno 52 medalja - od toga 18 zlatnih, 17 srebrnih i 17 brončanih u atletici, plivanju i stolnom tenisu.

Na europskim i svjetskim kupovima u 2018. osvojeno je ukupno 19 medalja, a od toga četiri zlatne, osam srebrnih i sedam brončanih. Na Europskim prvenstvima u 2018. osvojeno je ukupno 27 medalja, od toga deset zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih, i to u sljedećim sportovima - IBSA kuglanje, parataekwondo, plivanje, atletika, obaranje ruke, streljaštvo.

Na svjetskim prvenstvima u 2018. osvojeno je ukupno pet medalja, od toga tri zlatne i dvije brončane, i to u sljedećim sportovima - sportski ribolov, stolni tenis, obaranje ruke.

Na Mediteranskim igrama u Taragoni, Španjolska, hrvatski paraolimpijci nastupili su u plivanju, i to s dva plivača i jednom plivačicom. Plivali su dva finala s plasmanima na šesto i sedmo mjesto.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti