HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Anđela Mužinić i Bruno Bošnjak najbolji su sportaši s invaliditetom u 2018. godini

Već iduće godine očekuju nas Paraolimpijske igre u Tokiju i uvjeren sam da ćemo ovakvim radom i trudom, voljom i hrabrošću, i tamo pisati neke nove stranice sportske povijesti, poručio je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

Anđela Mužinić
Jučer, u četvrtak 31. siječnja, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, Hrvatski paraolimpijski odbor organizirao je već tradicionalnu svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i 22. proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom, ovoga puta za 2018. godinu.
Centralnom događaju hrvatskog paraolimpizma, koji je i ove godine izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, osim brojnih sportaša i sportskih djelatnika, nazočili su i mnogi uzvanici – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Madžar, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubica Lukačić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, zamjenik državne tajnice za sport Krešimir Šamija, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Keiji Takiguchi. veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Park Won-sup, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Branko Kauzlarić sa suradnicima, predsjednik Paraolimpijskog odbora Srbije Zoran Mićović, predsjednik Mađarskog paraolimpijskog odbora László Szabó te predsjednik Slovenskog paraolimpijskog odbora Damijan Lazar.


Prije najsvečanijeg dijela - podjele priznanja - neki od uzvanika kratko su se obratili okupljenima.
- Protekla godina bila je izuzetno uzbudljiva i prepuna velikih dostignuća na domaćim i svjetskim sportskim terenima. Naši su se sportaši pobrinuli da gotovo niti jedan dan 2018. godine ne prođe bez medalje. Naime, osvojili su ih čak 318, i to 115 zlatnih, 98 srebrnih i 105 brončanih. Vođeni entuzijazmom, strašću, ustrajnošću i ljubavi prema sportu, često u nezavidnim uvjetima rada, opet su uspjeli povisiti letvicu - naime, prvi put u povijesti osvajali su medalje na Zimskim paraolimpijskim igrama. Tako smo se smjestili na 18. mjesto na svijetu, u društvo 24 zemlje koje su osvajale medalje i na ljetnim i zimskim Paraolimpijskim igrama - istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.
- Već iduće godine očekuju nas Paraolimpijske igre u Tokiju i uvjeren sam da ćemo istim ovakvim radom i trudom, voljom i hrabrošću i tamo pisati neke nove stranice sportske povijesti. Završio bih stoga mudrim riječima koje je još prošlog stoljeća izrekao američki predsjednik Theodore Roosevelt, a posve su aktualne i danas: 'Vjeruj da možeš i već si na pola puta' - poručio je za kraj Kovačić.


Saborska zastupnica Ljubica Lukačić pozdravila je okupljene u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.
- Sve borbe sportaša s invaliditetom proživljavali smo jednako kao i kad su igrali naši 'Vatreni'. Ja sam se izuzetno veselila na Paraolimpijskim igrama i vjerujem da će sportaši s invaliditetom i u ovoj godini postići izuzetne rezultate. Čestitam svima onima koji će večeras dobiti nagrade, a svima vama u ovoj godini prije svega želim puno rada, a onda i puno uspjeha. Sigurna sam da ćemo se sljedeće godine ovdje veseliti možda i kojoj medalji više - kazala je zastupnica.
- Budite uporni, volite sport. Hrvatski sabor će vam uvijek biti podrška, a hrvatska Vlada još za nijansu veća podrška jer će zasigurno izdašno financijski poduprijeti vaš trud i rad - rekla je Lukačić.
Nakon glazbene stanke, okupljene je pozdravio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
- Sport je jedan od načina na koji osobe s invaliditetom mogu razviti, aktivirati i potencirati svoje talente i mogućnosti te im se tako stvaraju preduvjeti za uspješnije uključenje u svakodnevni život zajednice, kako bi bile njezin ravnopravni član. Grad Zagreb je oduvijek pružao podršku uspješnim sportašima. Zato s ponosom ističem kako rado i kontinuirano pružamo stručnu i financijsku podršku udrugama, zakladama i sportašima, osobama s invaliditetom, pa ćemo to nastaviti činiti i u budućnosti, jer smo ponosni što predstavljamo dio vašeg iznimnog uspjeha, na čemu vam doista veliko hvala - kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


- Pokazali ste da Hrvatska ima sjajne sportaše s invaliditetom, istinske heroje koji u svakom trenutku pokazuju kako se trudom, upornošću i ljubavlju nadilaze sve prepreke. Učili ste nas kako se slave medalje, ali isto tako kako se slavi život. Čestitke vašim trenerima koji vas usmjeravaju kako dati maksimum i pobijediti samoga sebe. Upravo vi ste najbolji primjer kako ništa ne može sputati čovjeka da daje svoj maksimum u osobnom i profesionalnom razvoju te kako se savršenstvo može ostvariti i dostići - poručio je Bandić.
Nakon protokolarnog dijela uslijedila je ceremonija proglašenja najuspješnijih sportaša s invaliditetom za 2018. godinu.
Osvajač brončane medalje u snowboardu na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu Bruno Bošnjak i brončana sa svjetskog prvenstva u stolnom tenisu u Celju Anđela Mužinić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2018. godinu.
Bošnjak se upisao u povijest kao sportaš koji je Hrvatskoj donio prvu medalju sa Zimskih paraolimpijskih igara, a trenutačno se nalazi u Kanadi gdje ga očekuju nastupi u Sjevernoameričkom kupu, te Svjetskom kupu u Banked slalomu i Snowboard Crossu.
Mlada Splićanka je u Sloveniji stigla do svoje prve medalje u pojedinačnoj konkurenciji na svjetskim prvenstvima i ukupno desete medalje na velikim natjecanjima. Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine u paru s Helenom Dretar Karić osvojila je srebro. Zajedno su osvojile i srebro i broncu na svjetskim prvenstvima, te tri zlata i broncu na ekipnim europskim prvenstvima, dok Anđela ima i dva srebra u pojedinačnoj konkurenciji na europskim prvenstvima.
Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2018. je Slobodan Glavčić, trener plivača Dine Sinovčića koji je osvojio zlatnu medalju na 100 metara leđno na Europskom prvenstvu u Dublinu.
Nagradu za najuspješniju ekipu dobila je reprezentacija sportskih ribolovaca u sastavu Ivica Bonino Hasan, Mensur Rošić, Željko Kljaić, Nikola Geček i Zlatko Poparić, koja je na svjetskom prvenstvu u Međimurju osvojila zlato.
Najboljim sportašima u neparaolimpijskim sportovima proglašeni su sportski ribolovac Nikola Geček i kuglačica Ruža Markešić. Geček je na Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu osvojio zlato u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, dok je Markešić na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne u Rumunjskoj osvojila dva zlata i srebro.
Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su judašica Jelena Brešković, skijašica Lucija Smetiško i plivač Luka Plemenčić.
HPO od prošle godine dijeli i nagradu 'Milka Milinković' u spomen na našu slavnu paraolimpijku, i to kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Ove godine nagradu je dobila Dubravka Ciliga, izvanredna profesorica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.
Dobitnica posebnog priznanja za izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom je novinarka Hrvatskog radija - Radio Split Ivona Jakić.
Kao i svake godine, svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta završila je prigodnim domjenkom i neobaveznim druženjem. Do iduće, nadamo se još uspješnije godine.
Damir Fatušić / Hina

 

Povezane vijesti