MAGIČNA GLJIVICA Genetski modificirani kvasac može proizvoditi kanabinoide i zamijeniti marihuanu

Zanimljivo je da GM kvasac proizvodi i vlastite kanabinoide koje biljka ne proizvodi. Prema Keaslingu, postoji mogućnost brojnih terapija temeljenih na novim kanabinoidima

 

Stoljećima smo se oslanjali na sićušnu gljivicu koja se zove pivski kvasac kako bismo mogli proizvesti tri vrlo bitne stvari - kruh, pivo i vino. Znanstvenici su ga sada genetski modificirali da bi proizveli tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol (CBD) - ključne sastojke marihuane.

Kako je objavljeno u časopisu Nature, tim je modificirao kvasac tako da je sadržavao niz gena koji se normalno nalaze u biljci marihuane. Projektirali su dva različita skupa kvasca - jedan koji je mogao proizvesti THCA, a drugi je stvarao CBDA. Kada se oni zagriju, dobivaju se THC i CBD.

U posljednjih nekoliko godina, piše IFLScience, znanstvena istraživanja su pokazala da marihuana ima niz potencijalnih medicinskih namjena, od ublažavanja tjeskobe i PTSP-a do smanjenja epileptičkih napadaja. Iako još imamo puno toga za naučiti o njezinim učincima na tijelo, istraživanja sugeriraju da je sigurnija za korištenje od alkohola i duhana, tako da možda i nije toliko iznenađujuće da su kanabis, njegovi ekstrakti i lijekovi koji sadrže THC sada legalni u mnogim zemljama i državama SAD-a.

THC, psihoaktivni spoj u kanabisu, odobren je od strane američke Uprave za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA, op. a.) za liječenje mučnine koju doživljavaju pacijenti na kemoterapiji i za povećanje apetita oboljelih od AIDS-a. CBD, koji utječe na mozak bez štetnih efekata, odobren je za liječenje epileptičkih napadaja u djece.

Prepreka za znanstvenike koji pokušavaju otkriti puni potencijal biljke marihuane je činjenica da se kemikalije u njoj pojavljuju u vrlo malim količinama i stoga ih je teško izvući. No, kvasac može proizvoditi tvari za znanstvenike, ali i za potrošače.

- Za potrošača, prednosti su visokokvalitetni, jeftini CBD i THC: dobivate upravo ono što želite od kvasca - kaže Jay Keasling, profesor kemijskog i biomolekularnog inženjerstva i bioinžinjerstva na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji u izjavi.

- To je sigurniji i ekološki prihvatljiviji način proizvodnje kanabinoida.

Uzgoj biljaka marihuane šteti okolišu jer farme na otvorenom zagađuju vodu pesticidima i gnojivima, dok unutarnje uzgajanje troši mnogo energije za održavanje umjetne rasvjete i ventilacije. Korištenje kvasca moglo bi značajno smanjiti utjecaj marihuane na okoliš.

Zanimljivo je da GM kvasac proizvodi i vlastite kanabinoide koje biljka ne proizvodi. Prema Keaslingu, postoji 'mogućnost novih terapija temeljenih na novim kanabinoidima: rijetkih koje je gotovo nemoguće dobiti iz biljke, ili neprirodnih, koje je nemoguće dobiti iz biljke.

- Kada čitate o slučajevima pacijenata koji imaju napade i kojima pomaže CBD, osobito djeca, shvatite da u tim molekulama postoji određena vrijednost, te da bi proizvodnja kanabinoida u kvascu mogla biti zaista odlična.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti