PK NATATOR Dominacija zagrebačkog kluba na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom

Naši najbolji sportaši u para plivanju su jedni od najuspješnijih studenata i učenika u svojim sredinama, a istovremeno su i uzori u široj društvenoj zajednici, kaže Ana Sršen

 

Na bazenima Poljud u Splitu održano je Otvoreno prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom u 50-metarskom bazenu. U konkurenciji 102 natjecatelja i natjecateljice iz četiri zemlje - Hrvatska sa 78  plivačica i plivača iz deset klubova - PK Natator je imao 21 plivača, jedanaest muških i deset žena. Od ukupno 72 nastupa, otplivali su 49 osobnih rekorda. U MD kategorijama osvojili su jedanaest prvih, šest drugih i pet trećih mjesta, u kategorijama po klasama 40 prvih, 22 druga i devet trećih mjesta, dok su u juniorskoj konkurenciji osvojili 30 prvih, sedam drugih i jedno treće mjesto.

Za Natator su nastupali: Tomi Brajša, Antonio Lovrić, Karlo Knežević, David Štrbac, Luka Plemenčić, Dario Burić, Matej Petrlić, Jan Krajnović, Leon Benković, Luka Ercegovac Arbutina, Juraj Hanžek, Nataša Sobočan, Maja Keršanc, Marija Pinjuh, Martina Crkvenac, Ana Majsec, Petra Vićan, Paula Novina, Lucija Ercegovac Arbutina, Vita Jeričević i Marija Badrov.

- Čestitam svim plivačima, trenerima - Ferdinandu Majoru, Ivanu Perzelu i Dubravki Dekanić te fizioterapeutkinji Petri Kalić, koji su vodili naše plivače na natjecanju i bili im najveća podrška. Ne malu zahvalu upućujem i roditeljima koji su bili pratnja i volonteri u timu. Ponosna sam na tim koji je ostvario značajan napredak u rezultatima na ovom natjecanju. Najvrijednije rezultate isplivali su Tomi Brajša, koji je isplivao MQS normu za nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. u disciplini 200 metara slobodno klase S4. Nadamo se da će Tomi otići na Igre i nastaviti niz klupskih plivača koji su do sada nastupli na Paraolimpijskim igrama i zbog kojih klub nosi naziv klub hrvatskih paraolimpijaca, a to su: Matija Grebenić,  koji je na igrama u Londonu 2012. osvojio sjajno peto mjesto, Nataša Sobočan i ja osobno - kaže naša trofejna paraolimpijska plivačica i osnivačica PK Natator Ana Sršen.

- Naša Paula Novina, plivačica koja svakodnevno od svoje treće godine putuje iz Ivanić Grada da bi trenirala u PK Natator u Zagrebu, na natjecanju u Splitu isplivala je MQS normu u disciplini 100 metara prsno klase SB8 za WPS svjetsko prvenstvo 2019. Nastupom na SP Paula će postati sedma plivačica iz kluba koja nastupa na najvećem natjecanju nakon Paraolimpijskih igara - dodaje Sršen.

Posebno se osvrnula na juniore, koji su također briljirali u Splitu, kao i na sjajne rezultate plivačica s Down sindromom.

- Naši juniori koji su višestruki osvajači medalja na svjetskim i europskim para igrama mladih također su nastupili na natjecanju u Splitu kako bi izborili nastup na Europskim igrama mladih, EIM, koje će se ljetos održati u Finskoj. Oni su pokazali napredak u rezultatima. U ožujku očekujemo da će Hrvatski paraolimpijski odbor potvrditi listu za EIM koju je predložio izbornik Slobodan Glavčić.

- Kao klupske najuspješnije natjecateljice u kategoriji C21 za Down sindrom, Marija Pinjuh i Petra Vičan, isplivale su neke od najvrednijih rezultata. Obje plivačice su osvajačice medalja na INAS i DSISO natjecanjima. Trenutno smo u potrazi za sponzorima i donatorima za njihov nastup na DSISO europskom prvenstvu 2019.

- Želim izraziti zahvalu organizatorima i priređivačima na organizaciji još jednog uspješnog natjecanja u Splitu - poručila je naša trofejna plivačica.

Plivački klub Natator najuspješniji je plivački klub po izboru Hrvatskog para plivačkog saveza. Paula Novina je najbolja plivačica, Matej Petrlić najbolji je junior, a Ema Mečić iz POLHA-VARESE Associazione Polisportiva Disabili najbolja je juniorka za 2018. godinu.

- Zahvaljujemo Hrvatskom para plivačkom savezu za Nagradu za najuspješniji klub, najbolju seniorku Paulu Novinu i najboljeg juniora Mateja Petrlića. Ova nagrada nam puno znači i svakako je motivacija svima nama da budemo još bolji. Zahvaljujem se svim prijateljima, podupirateljima , donatorima i sponzorima koji su prepoznali i podržali klub u protekloj godini i pomogli nam da budemo najbolji - rekla je Ana Sršen.

Želja PK Natator ove je godine, uz uspjehe njihovih plivača,  dokazati se i kao uspješni organizatori 1. Otvorenog državnog ekipnog prvenstva u Zagrebu, kaže Sršen.

- Cilj kluba je da djeca od najranije dobi kroz sport razvijaju toleranciju prema različitostima i međusobno uvažavanje. Osim razvoja psiho-motoričkih osobina kroz bazični sport kao plivanje, cilj je osnažiti djecu i mlade s teškoćama u razvoju da postanu samosvjesne i samopouzdane osobe koje su spremne zakoračiti u sve segmente društva i integrirati se u isto.

- Naši najbolji sportaši u para plivanju su jedni od najuspješnijih studenata i učenika u svojim sredinama, a istovremeno su i uzori u široj društvenoj zajednici. PK Natator je od svog postanka do danas najveći i najuspješniji plivački klub za para plivanje u Republici Hrvatskoj i šire, te je jedan od većih plivačkih klubova u Gradu Zagrebu. Poslovni i stručni model učenja plivanja za djecu s teškoćama u razvoju koji se provodi u klubu provodi se i u nacionalnom projektu 'Treneri velikog srca' - podsjeća Sršen za kraj.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti