HRVATSKA UDRUGA ZA EPILEPSIJU Manifestacija 'Bicikliraj za epilepsiju!' povodom Ljubičastog dana

U Hrvatskoj se i ove godine obilježava  'Ljubičasti dan' te su predviđene brojne aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju javnosti, destigmatizaciju epilepsije i bolje razumijevanje ove bolesti

 

Hrvatska udruga za epilepsiju poziva građanstvo na sudjelovanje  u obilježavanju 'Ljubičastog dana' - dana pružanja podrške i solidarnosti s osobama s epilepsijom.

Ljubičasti dan ili Purple day akcija je pokrenuta 2008. godine u Kanadi na inicijativu djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj. Javnim progovaranjem o svojoj bolesti, Cassidy je željela umanjiti osjećaj usamljenosti i izolacije koji se često javlja kod osoba s epilepsijom kao posljedica društvene stigmatizacije i nerazumijevanja bolesti. Od tada se u ovu akciju uključilo više od stotinu zemalja svijeta te je Ljubičasti dan proglašen najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji. U Hrvatskoj se ove godine obilježava deseti zaredom Ljubičasti dan te su predviđene brojne aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju javnosti, destigmatizaciju epilepsije i bolje razumijevanje bolesti.

Središnja manifestacija 'Bicikliraj za epilepsiju' će se odvijati u nedjelju 24. ožujka, okupljanjem i prigodnim skupom na Europskom trgu u Zagrebu, uz štand s edukacijskim i promotivnim materijalima, u periodu od 11 do 14 sati.

-Posebna nam je čast i zadovoljstvo što se ovogodišnja manifestacija odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović  i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, čime je manifestacija stavljena na razinu javnozdravstvene akcije od nacionalne vrijednosti.

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba na čijoj smo pomoći  zahvalni, na sam Ljubičasti dan zagrebačke će fontane i vlakovi u trenutku prolaska Hendrixovim mostom, biti osvijetljeni ljubičastom bojom – poručili su iz Udruge.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti