MAKARSKA Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna za besplatne sportske aktivnosti djece s teškoćama i osoba s invaliditetom

Sportski iNpuls obuhvaća deset trenera iz pet makarskih klubova, a djeca će se kroz projekt okušati u košarci, biciklizmu, atletici, plivanju te sportskom penjanju

 

Zajednica športskih udruga grada Makarske započela je s provedbom projekta ‘Sportski iNpuls’, namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, a u cijelosti financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Naime, u pitanju je projekt uključivanja djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti i klubove na području grada Makarske, ukupne vrijednosti 1.384.000 kuna, a koji je za svoje korisnike predvidio pet besplatnih sportskih aktivnosti – košarku, biciklizam, atletiku, plivanje te sportsko penjanje.

Uz nositelja - Zajednicu športskih udruga grada Makarske, partneri projekta su Grad Makarska, Udruga Sunce, Osnovna škola oca Petra Perice te Osnovna škola Stjepana Ivičevića, a Sportski iNpuls obuhvaća 10 trenera iz pet makarskih klubova, koji će pomoći uključivanju ukupno 55 korisnika u sportske aktivnosti u iduće dvije godine. Svečani početak Sportskog inpulsa označen je u srijedu u Maloj dvorani Gradskog sportskog centra u Makarskoj, gdje su okupljenu djecu, roditelje te predstavnike medija pozdravili predsjednik Zajednice športskih udruga grada Makarske Miro Urlić, voditeljica projekta Tanja Visković, Olivija Prodan Ravlić u ime Udruge Sunce, kao i ravnateljica agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ te gradska savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i sport Marina Andačić Krivić, kao i predstavnici makarskih sportskih klubova koji će sudjelovati u projektu.

 

 – Po mom mišljenju, u pitanju je najljepši projekt koji se trenutno provodi u Makarskoj. S jedne strane ovo će poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju, a s druge strane aktivno promicati bavljenje sportskim aktivnostima i vjerujem kako će SPORTski INpuls dati zapravo jednu čitavu novu dimenziju sportu u našem gradu. Isto tako naglasila bih i da samo ponosni što nam je odobreno 100-postotno financiranje od strane Europskog socijalnog fonda, s obzirom da se radilo o prvom takvom natječaju iz domene sporta, a naš grad je među prvima koji ga provodi – kazala je ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ.

S budućim članovima svojih klubova upoznali su se i makarski sportski djelatnici – Branko Glavina u ime plivačkog kluba Galeb, Lea Boras i Zoran Agić iz košarkaškog kluba Amfora, zatim Stjepko Vodanović u ime Atletskog kluba Sv.Marko, Dane Zrna u ime Biciklističkog kluba Makarska, dok su o sportskom penjanju govorile Verica Tomić i Marina Kalajžić iz HPD Biokovo.

– Mislim da je značenje početka ovog projekta veliko, ne samo s onog vidljivog aspekta da će djeca trenirati, provesti par zanimljivih sati tjedno, već ovo jako mnogo znači i za njihovo samopouzdanje, integraciju u društvo, odskočnu dasku da steknu nove prijatelje i poznanstva, da se osjećaju kao dio ovog društva a ne kao izdvojena priča za sebe. Ugovor je već potpisan, treninzi se polako pokreću a djeca počinju sa sportskim aktivnostima a imamo i značajna sredstva na raspolaganju što znači da ćemo obnoviti dvoranu, nabaviti još potrebne opreme i raduje me da postoji jedna zdrava osnova za održivost ovog projekta koji će, ja se nadam, trajati i nakon ove dvije godine – kazala je voditeljica Sportskog Inpulsa Tanja Visković, a slično smatra i gradska savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i šport Marina Andačić Krivić.

-  S ponosom smo partneri ovakvom projektu. Već godinama radimo na problemima djece s teškoćama u razvoju, Grad je i nositelj projekta Pomoćnici u nastavi, a ono što me u ovom slučaju posebno veseli je da je Sportski iNpuls jedna kvalitetna nadopuna i nadogradnja, te lijepa platforma za sve slične projekte koji će se raditi u budućnosti – dodala je Andačić Krivić.

Anita Blažinović