VIJESTI S MARKOVA TRGA Novi Zakon o psima pomagačima za kvalitetniji život osoba s invaliditetom

Radi se o kvalitetnom zakonu, kazala je Ljubica Lukačić,  jer će omogućiti većem broju osoba s invaliditetom da koriste psa pomagača ili terapijskog psa, te većem broju pasa da se uključe u školovanje

 

Saborski zastupnici pozdravili su u četvrtak donošenje zakona o korištenju psa pomagača koji će, uvjereni su, omogućiti većem broju osoba s invaliditetom korištenje tog ili terapijskog psa, a većem broju pasa uključivanje u školovanje, objavila je Hina.

Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča donijet je prije 20-ak godina, ukazala se potreba za suvremenijim zakonskim okvirom, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu socijalne politike i demografije Marija Pletikosa.

Novi zakon uređuje pružanje pomoći i podrške korištenjem psa pomagača ili terapijskog psa osobama s invaliditetom ili s kroničnom bolesti i djetetu s teškoćama u razvoju.

To je kvalitetan zakon, kaže Ljubica Lukačić (HDZ), jer će omogućiti većem broju osoba s invaliditetom da koriste psa pomagača ili terapijskog psa, te većem broju pasa da se uključe u školovanje.

Tomislav Saucha (nezavisni) pozdravlja širenje kruga korisnika pasa i pravnih osoba koje ih školuju. Psi će tako biti lakše dostupni, jer do sada se samo jedna udruga mogla baviti tom djelatnošću, kaže zastupnik, pa ističe da je zakon human, jer psi koji na školovanju ne ispune normu neće završiti na cesti.

Marija Alfirev (SDP) prihvaća ocjene da zakon pomaže osobama s invaliditetom, no trebalo je voditi računa i da terapijski pas ne pomaže samo njima i djeci s teškoćama u razvoju, nego može biti od pomoći i drugima, npr. djeci u školama, braniteljima itd.

 Anita Blažinović

 

Povezane vijesti