DOBRA VIJEST Osnovan Taekwondo klub osoba s invaliditetom URIHO

Taekwondo klub osoba s invaliditetom Combat, sadašnji URIHO, trenutno je najuspješniji parataekwondo klub u Hrvatskoj, borili su se korak po korak za svoje mjesto pod suncem, gazili prepreke i uspjeli ostvariti sve zacrtane ciljeve

 

U subotu, 30. ožujka, u Combat Centru prigodnim domjenkom obilježeno je službeno preimenovanje Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Combat  u Taekwondo klub osoba s invaliditetom URIHO. Time je URIHO-va sportska obitelj  postala bogatija za još jedan sport.

- Pozdravljam vas u ime URIHO-vog sportskog kolektiva i ovom prilikom izražavam zadovoljstvo jer smo postali bogatiji za još jedan klub, za još jedan sport i prenosim pozdrave ravnatelja Ustanove URIHO, Josipa Držaića – rekao je Kristijan Vincek, dopredsjednik novoimenovanog Taekwondo klub osoba s invaliditetom URIHO.
- Da bi se osobe s invaliditetom, koje su trenirale kod nas u Combat Centru kao rekreativci, mogle natjecati morali smo osnovati klub i tako je nastao Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Combat. Godine 2015. već smo bili u Beču na međunarodnom turniru kao natjecatelji i osvojili smo zlato u parataekwondou. Godine 2016., također u Beču, uzeli smo drugo mjesto, no 2017. nismo išli nikamo zbog birokratskog nerazumijevanja Hrvatskog taekwondo saveza. Vratio bih se na 2016. godinu jer je tada zapravo nastao Taekwondo klub osoba s invaliditetom Combat koji je povukao još dva taekwondo kluba osoba s invaliditetom, Kukkiwon i Taekwondo klub osoba s invaliditetom 'Terapija' Sesvete jer su nam u Zagrebačkom športskom savezu  osoba s invaliditetom rekli da moramo imati klub. Potom je Hrvatski paraolimpijski  rekao da moramo imati savez pa smo 2016. osnovali Hrvatski parataekwondo savez koji je u punopravnom članstvu HPO-a.i kao  takovi idemo na natjecanja. Treba reći da je u tom razdoblju  prije samog osnivanja saveza Biserka Sambol osvojila povijesnu brončanu medalju za osobe s intelektualnim poteškoćama na Europskom prvenstvu u Poljskoj. 2018. godine nastavljamo s natjecanjima, najprije na Prvenstvu Hrvatske, zatim smo išli u Bugarsku, na Europsko prvenstvo i osvojili treće mjesto. Slijedi Koreja u borbama i tu uzimamo brončanu medalju s Edijem Karadžićem, Edi zatim odlazi u Tursku, pa u Egipat, u obje zemlje pobjeđuje domaćine u prvoj borbi i to mu donosi 31. mjesto Svjetske rang liste. Kandidat je za Paraolimpijske igre 2020. u Tokiju. – rekao nam je direktor Hrvatskog parataekwondo saveza, Vlado Požežanac.

- Nakon nekoliko susreta s ravnateljem Držaićem u Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom i HPO-u i nakon što je čuo što i kako radimo, na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom pao je dogovor da postajemo Taekwondo osoba s invaliditetom URIHO – kazao nam je Požežanac.

Taekwondo klub osoba s invaliditetom Combat, sadašnji URIHO, trenutno je najuspješniji parataekwondo klub u Hrvatskoj, borili su se korak po korak, gazili prepreke i uspjeli ostvariti sve dosad zacrtano.

Anita Blažinović i Damir Fatušić