HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Veliko priznanje za Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom

Na godišnjoj Skupštini HPO-a iznesen je i podatak da je lani osvojeno je 318 medalja, a realizirano je 412 programa, dok se u ovoj, predparaolimpijskoj 2019. godini,  planira realizirati njih gotovo tisuću

Predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić s Ratkom Kovačićem, prvim čovjekom HPO-a

Hrvatski paraolimpijski odbor održao je u subotu u restoranu 'Terasa' u Daruvarskim toplicama redovnu godišnju Skupštinu s koje je poslano nekoliko vrlo važnih poruka.

- Naši planovi nisu u cijelosti ostvareni u 2018. godini, jer nam Središnji državni ured za šport nije u cijelosti odobrio izvršenje našeg Plana za 2018. koji smo usvojili na Skupštini u Zagrebu prošle godine. No, svi usvojeni programi nastavili su se realizirati i u ovoj godini, te je nastavljen niz odličnih rezultata i uspjeha na međunarodnim vrhunskim natjecanjima. Ocjenjujem da je protekla godine rezultatski bila vrlo uspješna. Naši su se reprezentativci pobrinuli da gotovo ni jedan dan 2018. godine ne prođe bez medalje - istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

U protekloj godini osvojeno je 318 medalja, a realizirano je 412 programa, dok se u ovoj, predparaolimpijskoj 2019. godini,  planira realizirati njih 988.

Skupštinari su postavili pitanje jednakopravnosti dobivanja trajne naknade za sportsku izvrsnost na osnovu osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima, jer ova prava imaju sportaši bez invaliditeta koji su osvajali svjetske kolajne u olimpijskim sportovima. Zaključeno je da je riječ o evidentnoj neravnopravnosti i nepoštivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, koju je ratificirao Hrvatski Sabor.

U redovito članstvo HPO-a primljen je Hrvatski savez za obaranje ruke osoba s invaliditetom, čime je nastavljen trend širenja hrvatske paraolimpijske obitelji, koji je posebno evidentan u konstantnom porastu broja nacionalnih saveza.

U svečanom dijelu programa dodijeljeno je priznanje Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom, koje je primio predsjednik Saveza Josip Držaić. Klubovi članovi Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom osvajali su prva mjesta čak u osam ekipnih državnih prvenstava.

Nagrađeni su i sportaši koji su nastupili na Sportsko-rekreativnim igrama održanim u studenom u Poreču. Priznanje su primili Diana Žic i Vlado Halar, te Športski savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Posebna priznanja primili su sportaši, treneri, te članovi delegacije koja nas je predstavljala na 12. zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu.

Damir Fatušić / Hina

 

Povezane vijesti