SPEKTAKL U SLAVONSKOM BRODU Svi ste pozvani na Međunarodne sportske susrete osoba s invaliditetom 'Bljesak 2019'

Uključivanjem u sport, osoba prelazi iz pasivnog dijela društva u aktivni, postaje odgovorna prema sebi i lakše savladava životne prepreke. Isto tako, kroz sport oni jačaju samopoštovanje i samopouzdanje te vjeru u svoje vještine i sposobnosti, kaže uz ostalo Igor Ograjšek, dopredsjednik udruge Košarkaški klub invalida Brod

 

U spomen na 24. godišnjicu pobjedonosne vojno redarstvene akcije 'Bljesak', a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog paraolimpijskog odbora te supokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda, 27. i 28. travnja održat će se 20. Međunarodni sportski susreti invalida. Očekuje se više od 250 sportaša, odnosno gotovo 30 ekipa iz četiri zemlje – BiH, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Organizatori događanja, Športski savezi invalida grada Slavonskog broda i Brodsko posavske županije, te članice Saveza OKI Marsonia, KKI Slavonski Brod, Boćarski klub invalida Dan i HVIDRA Slavonski Brod pozivaju građane da se pridruže na otvorenju događanja u subotu 27. travnja u 9 sati kada će u sportskoj dvorani Brod biti organizirana pokazna utakmica košarke u kolicima. Nakon uvodnih obraćanja i otvaranja igara od strane ministra branitelja, građani će imati priliku naučiti više o sportovima za osobe sa invaliditetom te nazočiti i podržati natjecanja - u košarci u kolicima tijekom 27. i 28. travnja u sportskoj dvorani Brod, u sjedećoj odbojci i boćanju tijekom 27. travnja u OŠ Dragutin Tadijanović, odnosno OŠ IGK. Organizira se i turnir u šahu u prostorima HVIDRA-e Slavonski Brod.

 

S obzirom da se u Hrvatskoj samo dva posto osoba sa invaliditetom bavi nekom vrsta sporta, rekreativno ili profesionalno (što je oko deset tisuća osoba od ukupno 505.000 osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj) organizatori posebno pozivaju osobe s invaliditetom da se pridruže na događanju i uključe u neki od klubova kako bi si povećali kvalitetu života.

- Sport je važan za sve, a osobito za osobe s invaliditetom koje su prema nekim istraživanjima iz Engleske dvaput podložnije fizičkoj nekativnosti od osoba koje nemaju invaliditet. Uključivanjem u sport, osoba prelazi iz pasivnog dijela društva u aktivni, postaje odgovorna prema sebi i lakše savladava životne prepreke. Isto tako kroz sport, oni jačaju samopoštovanje i samopouzdanje te vjeru u svoje vještine i sposobnosti. Takve osobe se razvijaju i aktiviraju talente i kroz neizravni oblik rehabilitacije mogu se u punom opsegu uključiti u život u zajednici. Iz svega toga jasno je da moramo ustrajati kako bi takva rehabilitacija bila pristupačna što većem broju osoba s invaliditetom te ih ovim putem pozivam da nam se pridruže na Sportskim susretima ove subote i nedjelje, a mi ćemo ih rado upoznati sa svim benefitima uključivanja u naše sportske klubove - rekao je Igor Ograjšek, dopredsjednik udruge Košarkaški klub invalida Brod.

Ograjšek je naglasio kako se trenutačno u Hrvatskoj profesionalno košarkom bavi oko 150 osoba u 12 klubova dok se odbojkom bavi njih oko 250. Inače, zanimljivost vezana uz košarku je što u timu sudjeluju mješoviti, muško-ženski timovi, a dopušteno je i da se uključe i osobe koje nemaju invaliditet, no prema određenim propozicijama.

- To pravilo postoji kako bi se još više ljude potaknulo na uključivanje u sport, kao i da se senzibilizira šira populacija za problematiku s kojom se susreću osobe s invaliditetom - rekao je Ograjšek.

 

Inače, 2 posto osoba s invaliditetom u Hrvatskoj koje se na neki način, profesionalno ili amaterski, bave sportom mali je udio u odnosu na zapadne zemlje. Primjerice, u Engleskoj se 1,6 milijuna od 11,5 milijuna osoba s invaliditetom, ili nešto više od 10 posto, bavilo sportom najmanje jednom tjedno. Nadalje, prema istraživanju iz 2016. godine, u Sjevernoj Irskoj je taj udio čak 29 posto.

Nesumnjivo je da univerzalna popularnost sporta i njegove fizičke, socijalne i ekonomske koristi, čine idealan alat za poticanje uključivanja i dobrobiti osoba s invaliditetom. Benefiti su brojni, od bolje socijalne interakcije, poticanja neovisnosti, fizičkog i mentalnog jačanja, što se prenosi na druga područja života, pa osobe s invaliditetom postižu veću ravnopravnost u društvu.

In Portal

 

Povezane vijesti