ZAGREBAČKI SAVEZ GLUHIH Pružanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe

Projekt ima za cilj osnažiti korisnike te postići veće uključivanje u život lokalne zajednice, kao i njihovo ravnopravno uključivanje u sredinu u kojoj žive

 

U prostoru Saveza gluhih i nagluhih  Grada Zagreba, u četvrtak 25. travnja, predstavljen je projekt 'Pružanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog  jezika za gluhe i nagluhe osobe – faza II'. 

Projekt je odobren  u sklopu poziva 'Razvoj  usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II'. Nositelj projekta je Savez  gluhih i nagluhih Grada Zagreba, a intenzitet potpore je sto posto. Projekt  podržava Europska unija kroz Europski  socijalni fond. Ukupna vrijednost projekta je 1.099.919 kuna.

Korisnike u ovom projektu uvodno je pozdravila Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba te istaknula kako je usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog  jezika za gluhe i nagluhe osobe izuzetno važna usluga jer je korisnicima potrebna u svim životnim situacijama.  Tako je osnovna vizija Saveza da gluhe i nagluhe osobe što bolje žive, da se pronese dobar glas o mogućnostima gluhih osoba u široj socijalnoj zajednici kako ne bi došlo pogrešnih stereotipa.

 

Projekt je predstavila socijalna radnica Lina Beusan.

Projekt traje dvije godine i obuhvaća 60  korisnika – gluhih i nagluhih osoba u dobi od 18 do 65 godina koji imaju oštećenje sluha veće od 50 posto prema Faureu. Projekt ima za cilj osnažiti korisnike te postići veće uključivanje u život lokalne zajednice, kao i njihovo ravnopravno uključivanje u sredinu u kojoj žive.

Sve veća prisutnost gluhih osoba u različitim životnim aktivnostima i društvenim događanjima uz podršku tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika pokazatelj je potrebe za zapošljavanjem većeg broja tumača/prevoditelja koji bi provodili usluge iz područja sustava komunikacija za osobe oštećena sluha – rekla je Beusan.

Opći cilj ovoga projekta je organizirana pomoć i podrška u prevladavanju komunikacijskih barijera gluhih i nagluhih osoba, uključivanje u društvo i povećanje broja usluga tumača i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika.

Specifični cilj je osnaživanje 60 gluhih i nagluhih osoba u socijalnom kontaktu, komuniciranju, informiranju i izjednačavanje u svim životnim situacijama s ostalim članovima društva kroz prevladavanje komunikacijskih barijera, postizanje veće samostalnosti i bolje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba.

Projekt ima tri elementa. U prvom redu to je pružanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog  jezika za gluhe i nagluhe osobe, zatim promidžbe i vidljivosti, te upravljanje projektom i administracija. Na projektu je zaposleno  ukupno pet osoba na razdoblje od dvije godine.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti