MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ Velika sportska manifestacija Udruge invalida rada Zagreba

Zahvaljujući brojnim životima koje je svojom odlučnošću i požrtvovnošću dotakla, sigurni smo da će sjećanje na Mariju Topić, a time i njezina djela i ideje, trajati vječno, istaknula je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba

 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) i ove će godine organizirati, sada već tradicionalnu, sportsko-kulturnu manifestaciju pod nazivom 6. Memorijal Marije Topić. Za manifestaciju posvećenu sjećanju na nikada prežaljenu predsjednicu UIR Zagreba, Mariju Topić, zahvaljujući velikom odazivu i interesu srodnih udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom kao i šire javnosti, možemo reći da je postala reprezentativan dan svih invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Republike Hrvatske. Manifestacija će se, kao i ranijih godina, održati na Otoku Trešnjevka u sklopu RŠC Jarun u subotu, 11. svibnja 2019. godine u vremenu od 8,00 do 16,00 sati.

Činjenica da niti šestu godinu nakon njena prerana odlaska želja invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom da joj odaju počast ne jenjava najbolje govori o velikom poštovanju koje je gđa Marija za života stekla zalažući se za prava društvene skupine kojoj je i sama pripadala i s kojom se identificirala. 

Stoga i ove godine, uz užu obitelj Marije Topić, UIR Zagreba očekuje oko 200-tinjak uzvanika od čega otprilike 150 natjecatelja, invalida rada iz čitave Hrvatske u sportskom dijelu ove manifestacije koji će se sastojati od sedam disciplina: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, stolni tenis, viseću kuglanu i streljaštvo. Sportski dio programa pratit će kulturno-zabavni dio s proglašenjem rezultata i podjelom zasluženih odličja te domjenkom i glazbom.

Brojni će suradnici i prijatelji Marije Topić još jednom moći iskazati pijetet njenu liku i djelu i pritom se, neizostavno, dotaknuti gorućih pitanja za populaciju invalida rada Hrvatske, populaciju čiji je Marija Topić bila sastavni dio i koja je na neki način bila sastavni dio i nje same. Stoga niti ne čudi da brojni invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom dan sjećanja na Mariju Topić osjećaju i prepoznaju kao svoj vlastiti dan!

- Stara poslovica kaže da ljudi nestanu onda kada ih se prestanemo sjećati. Zahvaljujući brojnim životima koje je svojom odlučnošću i požrtvovnošću dotakla, sigurni smo da će sjećanje na Mariju Topić, a time i njezina djela i ideje, trajati vječno – istaknula je predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.

Udruga Invalida rada Zagreba na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije djeluje više od pola stoljeća, još od davne 1966 godine. Danas okuplja gotovo 9.000 članova te predstavlja prepoznatog zaštitnika prava i zagovaratelja poboljšanja životne kvalitete invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.

Anamarija Lazić