HRVATSKI SAVEZ KOŠARKE U KOLICIMA Hrvatski kup za košarkaše u kolicima u Zagrebu

S obzirom da se u Hrvatskoj samo dva posto osoba s invaliditetom bavi nekom vrstom sporta, organizatori posebno pozivaju osobe s invaliditetom da se pridruže događanju

 

Hrvatski savez košarke u kolicima i KKI Zagreb nakon dugih deset godina dovode u Zagreb Hrvatski kup za košarkaše u kolicima. Ustaljena je praksa da se natjecanje Kupa održava diljem Hrvatske upravo kako bi se osobe s invaliditetom potaklo na sportski aktivnu rekreaciju.

Organizatori događanja pozivaju građane da prisustvuju svim utakmicama, a posebno da se pridruže na finalnoj utakmici događanja u nedjelju, 2. lipnja u 15 sati kada će u sportskoj dvorani 'Dom košarke Cedevita' snage odmjeriti najbolji klubovi košarke u kolicima. Prvu loptu na finalnom ogledu će podbaciti legenda hrvatske košarke i predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa. Po završetku finalnog susreta prilikom dodjele pehara planirana su obraćanja visokih gostiju - izaslanika Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva demografije, predstavnika Grada Zagreba, pravobraniteljice za osobe s invalditetom, a prisustvovat će i brojni paraolimpijci poput Dine Sokolovića, Dine Sinovčića, Ane Sršen, Ivana Katanušića i drugih.

S obzirom da se u Hrvatskoj samo dva posto osoba s invaliditetom bavi nekom vrstom sporta, rekreativno ili profesionalno (što je oko 10.000 osoba od ukupno 505.000 osoba s invaliditetom u RH), organizatori posebno pozivaju osobe s invaliditetom da se pridruže događanju i uključe u neki od klubova kako bi si povećali kvalitetu života.

- Sport je važan za sve, a osobito za osobe s invaliditetom koje su prema nekim istraživanjima dvaput podložnije fizičkoj neaktivnosti od osoba koje nemaju invaliditet. Uključivanjem u sport osoba aktivno preuzima život u svoje ruke, postaje odgovorna prema sebi i lakše savladava životne prepreke. Sport rješava probleme samoće, druženja i jača samopoštovanje i samopouzdanje te vraća vjeru u sebe te svoje vještine i sposobnosti. Takve osobe kroz neizravni oblik aktivne rekreacije mogu se u punom opsegu uključiti u život u zajednici. Iz svega toga jasno je da moramo ustrajati kako bi rekreacija na natjecateljskoj razini bila omogućena što većem broju osoba s invaliditetom te ih ovim putem pozivam da nam se pridruže na XII. Hrvatskom kupu za košarkaše u kolicima ove subote i nedjelje, a mi ćemo ih rado upoznati sa svim prednostima uključivanja u naše sportske klubove - rekao je Ivica Vujica, predsjednik Hrvatskog saveza košarke u  kolicima.

- Košarka je otvoren sport, prihvaćamo velik broj osoba s invaliditetom jer praktički svi mogu igrati i time želimo potaknuti na uključivanje u sport kao primarni cilj. Također nam je od velike važnosti da upoznamo i osvijestimo što veći dio javnosti o problematici koju osobe s invaliditetom žive. Želimo poslati poruku na svim mogućim razinama kako bismo doprijeli do što većeg broja osoba s invaliditetom i tako ih odvojili od samoće i uključili u sport - rekao je Vujica.

Nesumnjivo je da univerzalna popularnost sporta i njegove fizičke, socijalne i ekonomske koristi čine idealan alat za poticanje uključivanja i dobrobiti osoba s invaliditetom. Prednosti su brojne, od bolje socijalne interakcije, poticanja neovisnosti, fizičkog i mentalnog jačanja, što se prenosi na druga područja života, pa osobe s invaliditetom postižu veću ravnopravnost u društvu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti