ANIMAFEST Festival svečano otvoren u zagrebačkom kinu Tuškanac

Ovogodišnji festival održavat će se do 8. lipnja u kinu Tuškanac, u zagrebačkoj Kinoteci i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama

 

Svjetski festival animiranog filma Animafest svečano je otvoren u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Tuškanac, gdje će se uz još nekoliko lokacije idućih tjedana dana predstavljati ponajbolje od aktualne svjetske animirane produkcije svih formata i vrsta, od klasičnih do onih koji otvaraju nove prostore virtualne i proširene stvarnosti.

Na otvorenju su tradicionalno dodijeljene Animafestove nagrade zaslužnima za doprinos animaciji - Nagradu za životno djelo američkoj umjetnici Suzan Pitt koja zbog zdravstvenih razloga nije došla u Zagreb, te Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Jayne Pilling, svestranoj znanstvenici, edukatorici i promotorici animacije.

Vijeće Animafesta Zagreb je obrazložilo kako joj tu nagradu dodijelilo za veliki trag koji je ostavila kao autorica i urednica knjiga i drugih publikacija o animaciji i srodnim audiovizualnim umjetnostima. Ona je utemeljiteljica, a do prošle godine i direktorica prestižne nagrade British Animation Awards, a tijekom godina radila je na sveučilištima u Europi, Aziji i SAD-u i surađivala s najuglednijim festivalima.

- Animafest je jedan od prvih festivala na kojemu sam ikada bila, bila sam jako uplašena jer nisam umjetnica i autorica, pa sam mislila da se neću moći uključiti u razgovore, no dobrota koja mi je tada ovdje ukazana nešto je što ću uvijek pamtiti - rekla je Pilling, primivši nagradu.

Suzan Pitt je nagrađena kao autorica koja se u svom stvaralaštvu okušala u animaciji, slikarstvu, modi, opernoj videoscenografiji te istaknula radom u raznolikim medijima.

Kombinirajući različite tehnike od direktnog rada na filmskoj traci, animacije pijeskom, te slikarskih i crtačkih tehnika ostvarila je prepoznatljiv, fascinantan filmski opus (Asparagus, Joy street, El Doctor, Visitation), koji i danas redovito prikazuju relevantni svjetski festivali animacije i filmske institucije, a predstavljaju se i u najvažnijim institucijama suvremene umjetnosti.

Francuskoj školi Gobelins dodijeljena je nagrada za najbolju školu animacije, koja je od osnutka 1975. postala sinonim za vrhunsko obrazovanje iz područja animacije, kako zbog vizualne i zanatske razine, tako i zbog uvođenja naprednih tehnologija u edukaciju.

- Zahvaljujući tome, svijet animacije bogatiji je za generacije vrsnih animatora, angažiranih u vodećim svjetskim studijima, a posebnu pažnju  je privukla studentskim filmom Oktapodi nominiranim za Oscara - rečeno je.

U ime škole nagradu je preuzela Cecile Blondel, rekavši da ta škola svoj program temelji na ideji da je budućnost animacije u raznolikosti i dijeljenju, pa ju uz francuske pohađaju inozemni studenti, među kojima su i dva hrvatska.

Nakon pregledanih ovogodišnjih 14 filmova studenata Gobelinsa dva su filma uvrštena u studentsku konkurenciju - Hors de L’eau i The Ostrich Politics, no u užem izboru bila je još naslova, koji zbog ograničenja formata natjecateljskog programa nisu izborili mjesto u selekciji, unatoč iznimnoj kvaliteti. Među ostalima, tu je i film Best Friend, nedavno nagrađen nagradom Annie.

Svečano otvaranje u ‘Tuškancu’ bilo je otvoreno samo za protokolarne goste, s obzirom da kino Tuškanac prima manje posjetitelja od dosadašnje lokacije otvaranja, kina Europa.

Publiku su pozdravili umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić i producentice Paola Orlić i Matea Milić.

- Očekuje nas gomila novih i starih filmova, puno izložbi, a naša je najveća snaga u međunarodnoj poziciji, zahvaljujemo našim brojnim gostima koji nas vole i mi volimo njih - rekao je Šuljić.

Orlić je zahvalila festivalskom timu što su uspjeli reprogramirati programe, s obzirom da su morali odustati od središnje planirane lokacije kina Europa.

- Bio je to gorko-slatki posao jer smo morali sve napraviti u vrlo kratkom roku, ali radimo s vrhunskim timom - dodala je.

Svojim novim domaćinima, kinu Tuškanac i Hrvatskom filmskom savezu zahvalila je Milić, napomenuvši kako s kolegijalno reagirali na novu situaciju.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, rekavši da je godinama slušao o Animafestu u filmskim krugovima, no ovo je prvi put da je na tom, jednom od najprestižnijih festivala tog žanra u svijetu i plodu iznimno talentiranih umjetnika, redatelja i entuzijasta.

Prisjetio se i nedavno preminulog autora animiranih filmova Milana Blažekovića zahvalivši mu na njegovim djelima i što je ‘postavio Hrvatsku na posebno mjesto’ u svijetu animacije.

I uoči otvorenja počeli su bogati filmski i izložbeni programi festivala - u Galeriji Šira i u Tunelu Grič otvorena je grupna izložba radova studenata i profesora Akademije primijenih umjetnosti iz Beča #fuckreality. Positions on Immersive Art.

U Tunelu Grič je počelo novouvedeno Natjecanje VR-projekata sa sedam instalacija iz svih krajeva svijeta, a na tom se mjestu održao i performans Swarming Tunnel, Kondition Pluriel.

Na FER-u je započela i Radionica razvoja priče za videoigre Interactive Empathy, a od poslijepodnevnih sati u Kinoteci su na programu filmovi nominirani za Europsku nagradu za animaciju Emile.

Osim u Tuškancu i u Kinoteci je priređena projekcija filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1, u kojemu je i novi film hrvatskih majstora lutka-filma Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak ‘Udahnut život’, dok je program Kaptol Boutique Cinema bio rezerviran za programe Svjetske panorame.

Ovogodišnji festival održavat će se do 8. lipnja u kinu Tuškanac, u zagrebačkoj Kinoteci i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

Ukupno će se prikazati više od 400 filmova iz 45 svjetskih zemalja, a uz prestižna natjecanja tu su, među ostalim, obilježavanje 50. obljetnice ljudskog stupanja na Mjesec, retrospektivni i panoramski programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima, portugalskoj kinematografiji.

Hina