ZAGREB Sjajan uspjeh Hrvata na 19. IBSA europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne

Po broju osvojenih odličja naša najuspješnija reprezentativka bila je Petra Deša, koja je u konkurenciji slijepih kuglačica najteže kategorije oštećenja B-1 osvojila četiri zlatne medalje

 

Hrvatska reprezentacija je na 19. IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne, koje je proteklog vikenda održano na kuglani Grmoščica, osvojila ukupno 13 odličja, od čega sedam zlatnih, te po tri srebrna i brončana odličja.

- Izuzetno sam zadovoljna i ponosna na nastupe svih 16 naših predstavnika. Medalje su osvojene u konkurenciji 84 predstavnika iz devet zemalja, a Hrvatska je po broju osvojenih odličja ne samo nadmašila svoj najbolji nastup sa prošlogodišnjeg EP u rumunjskom Targu Muresu, nego smo po broju odličja na ovom prvenstvu postali najtrofejnija nacija na Starom kontinentu - kazala je na konferenciji za novinare igračica i izbornica hrvatske reprezentacije Ruža Markešić, koja je na prvenstvu osvojila tri zlatne i jednu brončanu medalju.

Markešić je izrazila zadovoljstvo što smo na ovom prvenstvu dobili joj jednu sjajnu kuglačicu, Draganu Kovačević, koja je u premijernom nastupu osvojila dva zlata u ekipnoj konkurenciji te jedno u miksu.

Ipak, po broju osvojenih odličja naša najuspješnija reprezentativka bila je Petra Deša, koja je u konkurenciji slijepih kuglačica najteže kategorije oštećenja B-1 osvojila četiri zlatne medalje.

- Ovo je veliki uspjeh jer smo Ruža, Dragana i ja osvojili šestu uzastopnu ekipnu zlatnu medalju, koja je tim vrednija jer smo imale samo dva mjeseca za pripreme - kazala je Petra Deša, diplomirana novinarka koja je zaposlena u Gradskom uredu za sport i mlade te se zahvalila HPO-u i kolegama s posla.

Zadovoljstvo nastupom na EP nije skrivao niti predsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih Duško Petrović.

- Hrvatska je po treći put bila domaćin smotre najboljih kuglačica i kuglača Europe nakon 2005. u Rijeci i 2016. u Koprivnici, tako da smo već pomalo bili uigrani u ovakvim organizacijama. Osim što smo se pokazali dobrim domaćinima, dokazali smo i kontinuitet kvalitete hrvatskog kuglanja osoba oštećenog vida. Ne treba zaboraviti da smo ovo domaćinstvo dobili nakon što je Češka odustala od organizacije prvenstva kojeg je HŠSS i HPO organizirao uz veliku pomoć Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za šport. Posebnu zahvalu upućujem i Klinici za očne bolesti na KBC Rebro bez čije stručne pomoći ne bi mogli obaviti klasifikaciju natjecatelja - rekao je Petrović.

HPO

 

Povezane vijesti