KARLOVAC Obljetnica Udruge slijepih USKA i završna konferencija projekta 'Videći pratitelj'

USKA se u petnaest godina rada i djelovanja dokazala kao relevantan čimbenik u rješavanju problema i potreba osoba s invaliditetom u socijalnoj integraciji, integraciji djece u redovan sustav predškolskog odgoja i školovanja, stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja

 

Udruga slijepih USKA obilježila je 15. Obljetnicu osnutka Udruge u Restoranu Panorama svečanom večerom i konferencijom o rezultatima projekta 'Videći pratitelj Udruge slijepih USKA'.

Svečanost su otvorili svojim nastupom  glazbeni sastav 'Sjaj u tami' predsjednik Udruge slijepih USKA Mirsad Bećirović i predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.

 U povodu 15. Obljetnice osnutka Udruge USKA uručena je povelja o imenovanju počasnom predsjednicom Marici Mirić, dopredsjednici Zajednice Saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske, povelja o počasnom članstvu uručena je predsjedniku CEIK 'Braća Seljan' Mladenu Kuki. Povelja o partnerstvu uručena je predsjedniku Akademije borilačkih vještina 'Excalibur' Mariju Tomcu, dok je tajnici Udruge slijepih USKA Romiji Radočaj Naglić uručena plaketa za poseban doprinos radu i razvoju organizacije.

Svečanosti su prisustvovale zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko te brojni predstavnici gradskih institucija, medijskih kuća, novinara, predstavnika udruga, organizacija civilnog društva, suradničkih i partnerskih organizacija i pojedinaca kojima su uručene zahvalnice za dugogodišnju suradnju i doprinos radu USKA-e te poboljšanju kvalitete življenja osoba s oštećenjem vida. Istaknuti su rezultati i doprinos Udruge i pojedinaca u zajedničkoj misiji poboljšanja položaja i statusa osoba s oštećenjem vida i njihovih obitelji.

 Predsjednik udruge Mirsad Bećirović istaknuo je važnost zajedništva u rješavanju problema i potreba ove posebno osjetljive populacije građana i doprinosu USKA-e u rješavanju pitanja integracije, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, edukacije građana i šire javnosti, potrebe za rješavanjem inkluzivnog dodatka i važnosti usluge asistencije, videće pratnje za osobe s oštećenjem vida. Projekt 'Videći pratitelj Udruge slijepih USKA' financiran od strane Europskog socijalnog fonda kroz program Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.godine pritom ima poseban značaj obzirom da su kroz projekt zaposlene dvije osobe, pružena je usluga za 37 korisnika.

Na području cijele Karlovačke županije usluga je korisnicima osigurala samostalnost, socijalnu uključenost kroz brojne aktivnosti USKA-e, a neupitan je učinak projekta i na obitelji korisnika ali i zajednicu u cjelini. Vrijednost ovog dvogodišnjeg programa je 385.480 kuna, započeo je 12. lipnja 2017. godine, a završit će 12. lipnja 2019. godine, usluga videće pratnje i prijevoza korisnika pružena je 1.360 puta pri čemu je prijeđeno 23.000 kilometara, sama provedba programa i suradnja s provedbenim tijelima Ministarstvom za demografiju obitelj mlade i socijalnu politiku i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje protekla je besprijekorno

USKA se u petnaest godina rada i djelovanja dokazala kao relevantan čimbenik u rješavanju problema i potreba osoba s invaliditetom u socijalnoj integraciji, integraciji djece u redovan sustav predškolskog odgoja i školovanja, stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja. USKA je u petnaest godina imala 19 zaposlenika i 22 volontera, realizirana su brojna partnerstva i suradnja s institucijama i organizacijama civilnog društva, uspješno je realizirano dvjestotinjak projekata upravo zahvaljujući kontinuiranom radu, nekonvencionalnim pristupu, probijanju granica, suradnji, partnerstvu i prije svega zahvaljujući zajedništvu.

Zahvaljujemo svima, osnivačima udruge, djelatnicima, volonterima, suradnicima, partnerima i prijateljima na podršci, a posebice medijima i medijskim djelatnicima čiji je doprinos radu, rješavanju problema i transparentnosti rada te rezultatima rada USKA-e neosporan – poručili su iz Udruge.

Anita Blažinović