FINSKA Dvadeset hrvatskih paraolimpijaca na 4. Europskim igrama mladih sportaša s invaliditetom

Igre u u finskom Pajulahti će biti spektakl paraolimpijskog sporta na kojima nastupaju najbolji europski mladi sportaši s invaliditetom starosti od 13 do 23 godine

Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

U organizaciji Europskog paraolimpijskog odbora od 25. do 30. Lipnja u finskom paraolimpijskom trening centru Pajulahti održavaju se 4. Europske igre mladih sportaša s invaliditetom.  

Ovogodišnje Igre najveće su do sada i okupile su više od 400 sportaša iz 23 države. Hrvatska delegacija predstavit će se s 20 natjecateljki i natjecatelja u boćanju, plivanju, stolnom tenisu, atletici i judu.

- Stalni razvoj Igara nas u Europskom paraolimpijskom odboru i mene kao predsjednika čini vrlo ponosnima jer dokazuje ispravnost i značaj naše vizije razvoja sporta za mlade  s invaliditetom - kazao je Ratko Kovačić, predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora te predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

- Posebno sam sretan što će na ovim Igrama nastupiti više od 400 sportaša i više od 200 članova timova iz 23 europske države što znači da će to biti najveće Igre do sada - dodao je Kovačić.

Katarina Strunjak nastupit će u boćanju, a o svom nastupu govori: - Ovo mi nije prvi nastup na Europskim igrama mladih s invaliditetom. Prvi put nastupila sam 2017. godine, na Igrama održanim u Genovi, gdje sam osvojila broncu u pojedinačnom dijelu natjecanja. S obzirom da je konkurencija u mojoj kategoriji (BC4) vrlo jaka, odlazak na Europske igre mladih sportaša s invaliditetom velika je prilika za stjecanje novih iskustava. Međunarodna natjecanja posebna su u odnosu na domaća prvenstva i turnire, baš po tome što nikad ne znamo kakav nas protivnik čeka, kako igra i kakva mu je taktika, zbog čega moramo biti spremni i utrenirani za različite stilove igre. 

- Europske igre mladih su velika prilika kako bismo se upravo mi mladi sportaši s invaliditetom dokazali, doveli svoju igru na višu razinu te, nadajmo se, donijeli poneko odličje Hrvatskoj. Uz to, putovanje, razmjena iskustava s reprezentativnim kolegama, kao i velik broj sudionika prilika su za stjecanje novih prijateljstava i druženje, koje je neizostavan dio odlaska na ovakvo natjecanje - govori Katarina Strunjak koja je redovna studentica druge godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Izazovno je uskladiti sve obveze, redovito polagati ispite i pokušati se ostvariti u drugim aspektima života, no zasad mi uspijeva. Treninzi su mi svojevrsni bijeg od svakodnevnih obveza i ono čime se volim opustiti. Dakako, iako jako volim sport kojim se bavim, studij mi je ipak na prvom mjestu. Stoga, sa sobom u Finsku nosim knjige i skripte, jer me dva dana po povratku očekuje ispit, kojim ću, nadam se, steći uvjet za redoviti upis treće godine najesen - poručila je Katarina

Igre u u finskom Pajulahti će biti spektakl paraolimpijskog sporta na kojima nastupaju najbolji europski mladi sportaši s invaliditetom starosti od 13 do 23 godine. Oni se  natječu u atletici, boćanju, goalbalu, judu, plivanju, stolnom tenisu, košarci u invalidskim kolicima i showdownu kao demonstracijskom sportu.

Hina

 

 

Povezane vijesti