KRSTO KOVAČEVIĆ Bosakovac je novi svjetski doprvak u šahu za osobe s invaliditetom

Nakon što se naslovom svjetskog prvaka prije dvije godine okitio Domagoj Glažar, ovaj je put na natjecanju briljirao još jedan igrač Šahovskog kluba 'Stjepan Bosak' - URIHO, Krsto Kovačević

 

Od 28. lipnja do 6. srpnja u slovačkom Ružomberoku održano je 19. IPCA Svjetsko pojedinačno prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom, a mali slovački grad je očito sretan za hrvatske šahiste jer, nakon što se tamo naslovom svjetskog prvaka prije dvije godine okitio Domagoj Glažar, ovaj je put na natjecanju briljirao još jedan igrač Šahovskog kluba 'Stjepan Bosak' - URIHO, Krsto Kovačević, koji je na nikad jačem svjetskom prvenstvu zauzeo briljantno drugo mjesto.

Po prvi puta u povijesti hrvatskog šaha za osobe s invaliditetom, zahvaljujući nastojanjima Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom, uz svesrdnu pomoć Hrvatskog paraolompijskog odbora i Ustanove URIHO, na IPCA svjetsko prvenstvo su otputovala tri igrača, sva trojica članovi ŠK 'Stjepan Bosak' - URIHO - novopečenom svjetskom doprvaku pridružili su se bivši svjetski prvak Domagoj Glažar i Zoran Matana.

Na turniru, u organizaciji IPCA-e i šahovskog kluba Ružomberok, nastupila su 44 šahista i šahistice iz 11 zemalja. Po običaju, najbrojnija je bila ruska reprezentacija s deset igrača i igračica te, kao i prije dvije godine, reprezentacija domaćina Slovaka s osam članova. Igralo se 9 kola s tempom od 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi za svaki potez, a pravo nastupa imali su šahisti s najmanje 50 postotnim invaliditetom.

Domagoj Glažar bio je postavljen za 12. nositelja turnira, Krsto Kovačević startao je 17., a Zoran Matana 27.

Nakon devet napornih kola i isto toliko slovačkih dana, Krsto Kovačević je s četiri pobjede, četiri remija i samo jednim porazom osvojio šest bodova, što je bilo dovoljno za ukupno osmo mjesto i drugo mjesto u kategoriji šahista u kolicima - prvo mjesto u kategoriji osvojio je Poljak Nowak Lukasz s jednakim brojem bodova, ali nešto boljim dodatnim kriterijima.

Domagoj Glažar je s pet pobjeda i četiri poraza, bez remija, osvojio samo jedan bod manje od svjetskih prvaka i doprvaka, no to je bilo dovoljno za ukupno 17. mjesto i peto u kategoriji kolica. Zoran Matana je s tri pobjede, jednim remijem i pet poraza zaslužio 3,5 boda, što ga je smjestilo na ukupno 33. mjesto.

Prvo mjesto u ukupnom poretku osvojio je internacionalni majstor Igor Yarmonov sa 7 bodova, drugi je s istim brojem bodova, ali lošijim dodatnim kriterijima od Ukrajinca bio internacionalni majstor iz Izraela Andrei Gurbanov, a treći je bio Nikolay Mukha, FIDE majstor iz Ukrajine, također s ovojenih 7 bodova, ali s još slabijim dodatnim kriterijima.

- Ne znam što pametno reći, jako sam zadovoljan ovim rezultatom, pogotovo jer je ove godine bila najjača konkurencija od kad nastupam na IPCA svjetskim prvenstvima. Doduše, nisam baš sasvim zadovoljan svojom igrom, ali bar ću imati na čemu poraditi u narednom razdoblju – skroman je novi svjetski doprvak, Krsto Kovačević.

- Ovim putem bih se zahvalio osobama koje su mi pomagale na ovom prvenstvu, svojoj majci Heleni i osobnom asistentu Filipu, kao i članovima naše reprezentacije, mojim trenerima, Hrvatskom šahovskom savezu osoba s invaliditetom, Hrvatskom paraolompijskom odboru, Ustanovi URIHO te brojnim prijateljima koji su pratili moj nastup preko interneta i davali mi podršku tijekom natjecanja.

Iako je svakako pohvalan napredak u podršci, kako financijskoj tako i organizacijskoj, uz nevjerojatan potencijal i duboku tradiciju koju šah u Hrvatskoj ima, te posebno uz njegov značaj za populaciju osoba s invaliditetom i konstantu vrhunskih rezultata unatoč vrlo jakoj i brojnoj konkurenciji, potrebna je još snažnija i sveobuhvatnija podrška. Jer ovakvi sportaši ne zaslužuju manje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti