TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA Toyota predstavila robote koji će biti na usluzi i osobama s invaliditetom

Human Support Robot vodit će osobe s invaliditetom do njihovih sjedala na tribinama, te im donositi hranu i piće

 

Na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedećega ljeta svijet će imati prilike vidjeti, na velikoj pozornici, mnogo novih tehnologija. Od prepoznavanja lica koje će jamčiti sigurnost sudionicima, preko televizijskih prijenosa u 8K rezoluciji i medalja izrađenih od elektroničkog otpada, pa sve do nedavno prikazanih robota koji će biti na usluzi sportašima i posjetiteljima. Za potonje se rješenje pobrinuo proizvođač automobila Toyota, a za OI 2020. pripremili su pet različitih robotskih rješenja, javlja Bug.hr

Miratowa i Someity humanoidni su roboti razvijeni za funkciju robota-maskota. Osnovni zadatak će im biti izraziti dobrodošlicu sportašima i gostima, a osmišljavaju se i posebne funkcije kojima će ovi roboti omogućiti djeci dodatno uživanje u događajima na OI. Roboti su opremljeni kamerama, mogu ući u interakciju s ljudima, pomicati ruke, te očima i licem pokazivati niz emocija.

Humanoidni robot T-HR3 poslužit će za komunikaciju na daljinu, figurirajući kao uređaji za virtualnu prisutnost. Pomoću njih ljudi će moći komunicirati sa sportašima i drugim robotima, a da se fizički zapravo ne nalaze u njihovoj blizini. T-HR3 je u stanju replicirati pokrete u gotovo stvarnom vremenu, te prenositi zvuk i sliku, te reagirati na pokrete i dodir i pružati taktilnu povratnu informaciju (force feedback).

Robot T-HR1 slične je namjene kao T-HR3, samo što nije riječ o humanoidnom robotu već o jednostavnijoj izvedbi koja je namijenjena ljudima na udaljenim lokacijama da 'sudjeluju' u sportskim događanjima kao da se zaista tamo i nalaze.

Human Support Robot vodit će osobe s invaliditetom do njihovih sjedala na tribinama, te im donositi hranu i piće. Delivery Support Robot bit će slične namjene – gledateljima će distribuirati grickalice, piće i sve ostalo što će ovi naručiti putem posebnih tableta.

Field Support Robot nalazit će se na samim sportskim terenima i biti zadužen za prikupljanje sportske opreme – prije svega u bacačkim atletskim disciplinama. Ovi će roboti autonomno izračunavati optimalnu putanju kretanja, izbjegavati prepreke i efikasno odrađivati zadatke koji se pred njih postave u najkraćem mogućem vremenu.

Anita Blažinović