DUCKHEE LEE Prvi gluhi tenisač koji je pobijedio na ATP Touru

Osnovni aspekti teniskog meča koje igrači uzimaju zdravo za gotovo su stvari na koje se Lee, kojem je gluhoća dijagnosticirana u dobi od dvije godine, nikad nije oslanjao

 

Još dok je bio dijete, Duckhee Leeja su drugi obeshrabrivali da ostvari svoj san i postane profesionalni tenisač. 21-godišnji Južnokorejac dokazao je da su pogriješili u ponedjeljak na Winston-Salem Openu, pobijedivši Švicarca Henrija Laaksonena sa 7-6 (4), 6-1, čime je postao prvi gluhi tenisač koji je uspio pobijediti na teniskom ATP turniru.

- Ljudi su me ismijavali zbog mog invaliditeta. Govorili su mi da ne bih trebao igrati. Definitivno je bilo teško, ali prijatelji i obitelj pomogli su mi da uspijem. Želio sam svima pokazati da mogu to učiniti - rekao je Lee.

- Moja poruka za osobe s oštećenjem sluha je da se ne obeshrabruju. Ako se jako potrudite, možete učiniti bilo što.

- Pobijedio sam ga prije nekoliko godina, a on je nakon meča došao s Google prevoditeljem i rekao ‘Koje su moje slabosti?’ - prisjetio se Tennys Sandgren.

- Za nekoga tko je gluh i uopće ne govori engleski jezik, tako se postaviti... Ne bih to uradio! Bilo je stvarno cool.  Puno saznate o tome kako vaš protivnik pogađa lopticu na osnovu zvuka udarca. Ako ga ne možete čuti... Morate imati ludu vještinu i ludi talent - objašnjava Sandgren za službeni portal ATP Toura.

- Ako bih igrao s uključenim slušalicama, nevjerojatno bi bilo teško shvatiti brzinu loptice, spin koji dolazi s reketa... Puno koristimo uši za prepoznavanje takvih stvari. To je očigledno veliki nedostatak, tako da je potreban ogroman trud za raditi ovo što on radi - dodao je Andy Murray.

Osnovni aspekti teniskog meča koje igrači uzimaju zdravo za gotovo su stvari na koje se Lee, kojem je gluhoća dijagnosticirana u dobi od dvije godine, nikad nije oslanjao.

Izvan terena također je imao poteškoća i bila mu je potrebna pomoć za razumijevanje pitanja novinara. Lee ne zna znakovni jezik jer je naučio čitati južnokorejski s usana još dok je bio dijete, a njegov način komunikacije teško je razumljiv čak i njegovim sunarodnjacima. U ponedjeljak je njegova zaručnica pomagala južnokorejskom prevoditelju da prenese tenisačeve dojmove nakon ove povijesne pobjede.

Zabava se nastavlja u sljedećem kolu, gdje ga čeka treći nositelj i 40. igrač svijeta, Poljak Hubert Hurkacz. No, iako je ovo najveća prilika u njegovoj mladoj karijeri da se uskoro probije među najboljih 100 tenisača na ATP ljestvici, njegov pristup ostat će isti.

- Idem u meč s istim stavom - rekao je Lee.

- Dat ću sve od sebe pa što bude.

Damir Fatušić