ŠPANJOLSKA Hrvatski boćari s invaliditetom love bodove za plasman na POI 2020.

S obzirom na moju fizičku i psihičku pripremu te postignute rezultate, iskreno vjerujem da sam jedan od kandidata za medalju. Ukoliko se to  dogodi, tada smatram da sam ostvario sve realne uvjete za sudjelovanje na 16. Paraolimpijskim igrama u Tokiju, rekao je ponajbolji hrvatski paraboćar Davor Komar

 

Od 25. kolovoza do 1. rujna u španjolskoj Sevilli se održava Europsko prvenstvo u boćanju za osobe s invaliditetom, na kojemu će se u ovom paraolimpijskom sportu nadmetati 106 igračica i igrača iz 23 zemlje, a Hrvatsku će predstavljati Davor Komar i Melisa Osmanović, članovi BKOSIŽ 'Istrijana' iz Pule te Damir Juren, član BK OSI DDZ 'Željko Klepač' – URIHO iz Zagreba.

Ovo Europsko prvenstvo dobiva još više na značaju, jer je to jedna od posljednjih prigoda za prikupljanje bodova za svjetsku rang-listu, važnih za plasman na 16. Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine, dok će europski prvaci u svih sedam pojedinačnih i ekipnih kategorija ostvarit izravni plasman u Tokio.

U pojedinačnom dijelu natjecanja kategorije BC4 predstavljat će nas Davor Komar i Melisa Osmanović, a nadmetat će se 24 igrača podijeljenih u šest skupina, iz kojih će se prvoplasirani i dvoje najboljih drugoplasiranih kvalificirati u četvrtfinala.

Davor Komar, trenutno 12. igrač svijeta, četvrti je nositelj turnira i igrat će u skupini D, u kojoj su još Rus Ivan Frolov 22. igrač svijeta, Grk Nikos Vasilis, 40. na rang listi, te Njemica Anita Raguwaran 53. na rang-listi. Melisa Osmanović, trenutno 43. igračica svijeta, igrat će u skupini E, u kojoj su još Slovak Samuel Andrejčik, 16. igrač svijeta, Španjolac Vasile Agache, plasiran na 20. mjestu svjetske rang-liste, te Nijemac Bastian Keller, trenutno na 51. mjestu svjetske rang liste. Pobjednici ovih dviju skupina igrat će međusobno u četvrtfinalu.

Četvrtfinala, polufinala i utakmice za medalje na rasporedu su 28. i 29.  kolovoza, dok su 30. i 31. kolovoza na rasporedu natjecanja parova i timova, gdje će se Davoru i Melisi pridružiti  Damir Juren.

Naš par, koji trenutno zauzima 12. mjesto na svjetskoj rang-listi, igrat će u skupini B, u kojoj su još i aktualni europski prvaci i viceprvaci Portugal, trenutno 5. na svijetu, Velika Britanija koja ima 4. par na svjetskoj rang-listi te Mađarska koja je trenutno na 16. mjestu. U polufinale, koje je na rasporedu 31. kolovoza, plasirat će se po dva prvoplasirana para iz svake od dviju skupina.

- Dva-tri puta tjedno pripremao sam se u sportskoj dvorani u Pazinu, dok sam ostale dane provodio na treninzima u sportskoj dvorani 'Mate Parlov' u Puli. Dva puta mjesečno trenirao sam u Ljubljani. Posljednja četiri mjeseca intenzivno sam radio s dvostrukim svjetskim prvakom Valterom Ivančićem iz Pazina, koji je ujedno i licencirani trener boćara bez invaliditeta, što me zahvaljujući njegovom iskustvu i spariranju, dodatno motivira. S obzirom na moju fizičku i psihičku pripremu te postignute rezultate, iskreno vjerujem da sam jedan od kandidata za medalju. Ukoliko se to  dogodi, tada smatram da sam ostvario sve realne uvjete za sudjelovanje na 16. paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. U prilog tome govori i bronca koju sam osvojio prije tri mjeseca u Hong Kongu na otvorenom Svjetskom prvenstvu - istaknuo je ponajbolji hrvatski paraboćar Davor Komar govoreći o tijeku priprema za Europsko prvenstvo i svojim očekivanjima.

Na Europskom prvenstvu nastupiti ću i u paru sa svojom klupskom kolegicom Melisom Osmanović iz Pule.

- Kakav ćemo uspjeh postići teško je prognozirati, ali nam nadu ulijeva činjenica da smo većinu parova koji će se u Sevilli  natjecati već pobjeđivali, dok smo u rujnu prošle godine na Europskom kupu osvojili zlato, dok smo ove godine na istom natjecanju osvojili srebro - zaključio je Komar.  

Izbornik Tomislav Bunjevac je naglasio:

- Na prošlom Europskom prvenstvu, odigranom u portugalskom Povoi de Varzim 2017., Davor Komar zauzeo je 7. mjesto, a Melisa Osmanović 21., dok je par bio peti. Nadamo se i vjerujemo da u Sevilli mogu bolje, jer su u ovoj sezoni pokazali napredak u svojim igrama i rezultatima - zaključio je Bunjevac.

Hina

 

Povezane vijesti