TOKYO 2020. Medalje za sportaše s invaliditetom od recikliranih mobitela

Pri procesu osmišljavanja medalja, dizajner Sakiko Matsumoto crpio je inspiraciju iz bogate japanske kulture. Tako je lajtmotiv medalje tradicionalna japanska lepeza koja simbolizira promjene

 

Organizator Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. predstavio je javnosti dizajn medalja koje će se dijeliti na drugom najvećem svjetskom sportskom natjecanju. Uz kreativan dizajn, organizatori su pokazali visoku dozu društvene odgovornosti kroz izradu medalja od recikliranih mobitela.

Pri procesu osmišljavanja medalja, dizajner Sakiko Matsumoto crpio je inspiraciju iz bogate japanske kulture. Tako je lajtmotiv medalje tradicionalna japanska lepeza koja simbolizira promjene.

Lepeza sadrži pet integralnih dijelova koji živopisno predočavaju japanski krajolik koristeći prikaz kamenja, cvijeća, drveća, lišća i vode. Kako medalja ne bi bila isključivo vizualni doživljaj, dizajner se pobrinuo ugrađivanjem hrapave podloge koja će biti od koristi slijepim i slabovidnim paraolimpijcima. Primjerice, po prvi puta korištene su točkice za obilježavanje zlatne, srebrne i brončane medalje. Jedna točkica je oznaka za zlatno, dvije za srebrno te tri za brončano odličje.

Uz kreativan dizajn, organizatori su pokazali visoku dozu društvene odgovornosti kroz izradu medalja od recikliranih mobitela. Najmanje 32 kilograma zlata, 3,5 tona srebra i 2,2 tone bronce izvađeno je iz više od šest milijuna starih mobitela koje su u protekle dvije godine donirali stanovnici Japana.

Za kraj treba istaknuti da je do održavanja Paraolimpijskih igara u Tokiju ostalo još točno godinu dana. Na Igrama će se natjecati oko 4350 sportaša iz više od 160 zemalja svijeta u 22 različita sporta.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti