DOBRA VIJEST Toyota predstavila novi koncept mobilnosti za Paraolimpijske igre u Tokiju

Ono što je važno za naše paraolimpijce jest svakako SORA - autobus na gorivne članke i pomoćna vozila uz njega koja će imati pričvršćenu rampu kako bi olakšala putnicima u invalidskim kolicima pri ulasku u vozilo kroz stražnja vrata

 

Toyota će osigurati oko 3700 vozila za potrebe Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. Približno 90 posto vozila bit će elektrificirano s ciljem postizanja najniže emisije plinova ikada zabilježene za flotu službenih vozila namijenjenih Igrama. Jasna je to mjera Toyote koja želi značajno smanjiti negativan utjecaj Igara na okoliš i ostvariti temelj za 'zelenu' budućnost.

Toyota će osigurati oko 3700 vozila za potrebe Igara u Tokiju. Približno 90 posto vozila bit će elektrificirano, a njih 2700 koristit će se kao podrška prijevozu između borilišta. Organizatori Igara i Toyota svjesni su društvene odgovornosti u današnjem motoriziranom svijetu. Tome u prilog idu i prvi izračuni prosječne emisije CO2. Podaci sugeriraju da će prosječna emisija CO2 Toyotinih vozila dostupnih na tržištu za Tokio 2020. biti manja od 80 g/km. To je jednako cca. 50% vrijednosti flote slične veličine konvencionalnih benzinskih i dizelskih vozila. Kao zalog za budućnost, Toyota je odlučila da će pojedini modeli iz flote biti dostupni u slobodnoj prodaji. Prvenstveno, to se odnosi na model Toyota Mirai.

Ono što je važno za naše paraolimpijce jest svakako SORA - autobus na gorivne članke i pomoćna vozila uz njega koja će imati pričvršćenu rampu kako bi olakšala putnicima u invalidskim kolicima pri ulasku u vozilo kroz stražnja vrata. Uz SORA-u, u ponudi će se nalaziti hibridna električna vozila (HEV), električna vozila s gorivnim člancima (FCEV), plug-in hibridna vozila (PHEV) i Prius PHV. Od baterijskih vozila treba izdvojiti APM, e-Pallete Tokyo 2020 te Toyotu Concept-i.

Kako bi ostvarila svoje zacrtane ciljeve, Toyota je postavila tri glavne vrijednosti za koje se zalaže, a to su: mobilnost za sve (omogućiti svim ljudima slobodu kretanja), održivost (fokus na tranziciju prema vozilima pogonjenima na vodik) i neprekidna podrška sportašima i posjetiteljima za vrijeme trajanja Igara.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti