ČESTITAMO Hrvatski paraolimpijski odbor obilježio 55 godina postojanja

HPO je danas najviša nevladina nacionalna sportska  udruga sportaša s invaliditetom, koja se ustrojava prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta te potrebama sporta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) u nedjelju je proslavio 55. rođendan koji je obilježen prigodnim događanjem ispred splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

U Zagrebu je 8. rujna 1964. godine osnovan Savez za sport i rekreaciju invalida Hrvatske, da bi 10. rujna 1991. godine, Savez bio jedan od utemeljitelja Hrvatskog olimpijskog odbora. Odlukom Skupštine 6. svibnja 1993. godine Savez je promijenio ime u Hrvatski športski savez invalida. Od 28. listopada 2006. nastavlja djelovati kao Hrvatski paraolimpijski odbor  i kao druga vertikala hrvatskog sporta. 
U proteklom vremenu 22 sportaša osvojili su 45 medalja na paraolimpijskim igrama. To je brojka s kojom se HPO s pravom ponosi. Ovaj uspjeh je time veći što su hrvatski sportaši osvajali medalje i na ljetnim i na zimskim Paraolimpijskim igrama.
- Sportski pokret osoba s invaliditetom je pogotovo u posljednjih e 20 godina u svijetu doživio pravu ekspanziju. Ponosno mogu reći da naš savez uspješno drži korak sa svim zbivanjima u svijetu, kako na visokom nivou organizacije,  tako i u povećanju masovnosti, uključivanju mladih, a kao vrh piramide tu su i odlični sportski rezultati - kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić i dodao: 

- Prepoznavanje sportskog pokreta osoba s invaliditetom u svim slojevima društva nasušna je potreba, a iskazivanje svih pozitivnih strana sporta po društvo, iskazivanje je civilizacijskih dosega, stvaranje cjelokupne slike koju prenosimo u sve dijelove Lijepe naše i u svijet zapravo naš je trajni zadatak - zaključio je predsjednik Kovačić.
HPO je danas najviša nevladina nacionalna sportska  udruga sportaša s invaliditetom, koja se ustrojava prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta te potrebama sporta  osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. U njemu su udruženi 14 nacionalnih, 11 županijskih i devet gradskih sportskih saveza osoba s invaliditetom s više od 165 sportskih klubova osoba s invaliditetom. 

Hrvatske paraolimpijce od 25. do 6. rujna 2020. očekuje nastup na 16. ljetnim paraolimpijskim igrama u Tokiju, gdje se očekuje nastup njih 20-ak u osam sportova.
Na Trgu Gaje Bulata Splićani su se mogli okušati u parastolnom tenisu, parataekwondou i košarci u kolicima, a održan je i dječi kreativni kutak kao i prigodan kviz posvećen uspjesima hrvatskih paraolimpijaca.

Hina

 

Povezane vijesti