HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Vratili se osvajači medalja Franko i Sinovčić

Dvije medalje iz dva sporta s dva velika natjecanja je izuzetan uspjeh i potvrda kvalitetnog i sustavnog rada u parasportu. Nadam se da će njihovi uspjesi motivirati djecu da se uključe u sport, naglasila je Sršen

 

Veselo je danas bilo u Hrvatskom paraolimpijskom odboru (HPO), nakon što su se novi svjetski plivački prvak Dino Sinovčić i brončani s Europskog paratriatlonskog prvenstva Antonio Franko vratili kući.

Sinovčić je na Svjetskom prvenstvu u Londonu osvojio zlatnu medalju u disciplini 100 metara leđno s rezultatom 1:15.46, minuta ostvarivši jedan od najvećih uspjeha hrvatskog plivanja osoba s invaliditetom, dok je Franko na Europskom prvenstvu u Valenciji osvojio broncu, prvu hrvatsku medalju u ovom sportu, objavila je Hina.

- Presretan sam, sve se lijepo posložilo - kazao je 27-godišnji Splićanin koji je do zlata doplivao sa stotinkom sekunde boljim rezultatom od Kineza Hong Yanga.

- Uoči prvenstva imao sam drugi prijavljeni rezultat, no potajno sam se nadao zlatu. I uspio sam - dodao je.

Dino, koji je član splitskog kluba Cipal, u kolovozu prošle godine na Europskom prvenstvu u Dublinu osvojio je zlato s rezultatom 1:16.08, a sada i zlato na svjetskoj smotri potvrdivši svoju kvalitetu.

- Moj cilj je medalja na paraolimpijskim igrama u Tokiju iduće godine. Sve su ovo usputne stanice, kontrolna natjecanja prije Tokija - naglasio je.

Njegov trener i izbornik plivačke reprezentacije Slobodan Glavčić naglasio je kako je SP u Londonu bilo najkvalitenije i najmasovnije plivačko natjecanje do sada. Kvalitetnije i od posljednjih paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru.

- Nismo znali što možemo očekivati jer su se pojavili Kinezi, te Rusi koji su do sada imali zabranu. Naš cilj je bila jedna medalja i uspjeli smo - kazao je izbornik.

Dodao je kako su i preostala trojica hrvatskih plivača koji su nastupili u Londonu (Kristijan Vincetić, Ante Rađa, Tomi Brajša) ispunili normu za nastup na POI u Tokiju, međutim Hrvatska će najvjerojatnije po kvotama imati dva mjesta. U Londonu smo imali i jednu plivačicu, Paulu Novinu.

- Jedno je rezervirano za Sinovčića, a borba za drugo je otvorena. Rampa se spušta 31. siječnja kada ćemo znati koliko imamo mjesta i tko ide - naglasio je Glavčić.

Za sjajne vijesti pobrinuo se i 26-godišnji paratriatlonac iz Kraljevice Antonio Franko, osvojivši broncu na EP u Valenciji. Premda je bilo upitno hoće li se natjecanje uopće održati.

- Start je zbog ružnog vremena nekoliko puta odgađan. Trebali smo startati u osam, a na kraju je sve krenulo u 15 sati. Međutim, presretan sam. Nije bilo lako, a odlučivale su nijanse - kazao je Franko.

Paratriatlonci su na programu imali 750 metara plivanja, 20 kilometara vožnje biciklom i 5 kilometara trčanja sa sportskom protezom.

- Nakon plivanja sam bio peti, na biciklu sam bio najbolji nakon čega sam se probio na drugo mjesto, a na koncu sam zauzeo treće mjesto. Imao sam problema s ozljedom kuka, no nekako sam izdržao - kazao je.

Ovim rezultatom Franko je ušao u povijest hrvatskog paratriatlona osvajanjem prvog europskog odličja.

- Ovo je povijesni rezultat. Probili smo barijeru i sada možemo ići samo naprijed - dodao je njegov trener Hrvoje Vlahović.

Paratriatlon se nalazi na programu paraolimpijskih igara koje će se iduće godine održati u Tokiju, a sa svjetske rang liste najboljih devet plus jedan s pozivnicom će izvaditi vizu za Japan. Franko je trenutačno na sedmom mjestu.

- Bodovi se skupljaju do 28. lipnja iduće godine, a računat će se tri najbolja rezultata. Ispred nas je još devet Svjetskih kupova - dodao je Franko.

Legenda hrvatskog plivanja osoba s invaliditetom, a danas dopredsjednica HPO-a Ana Sršen čestitala je osvajačima medalja, ali i ostalim plivačima koji su nastupili u Londonu.

- Dvije medalje iz dva sporta s dva velika natjecanja je izuzetan uspjeh i potvrda kvalitetnog i sustavnog rada u parasportu. Nadam se da će njihovi uspjesi motivirati djecu da se uključe u sport -naglasila je Sršen.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti