ZAGREB OPEN 2019 Održan veliki međunarodni para atletski miting

Na natjecanju organiziranom od strane Hrvatskog atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO nastupilo je oko 90 para atletičara iz devet europskih zemalja

 

Na atletskim borilištima Sportskog parka Mladost u Zagrebu, Jarunska 5, u nedjelju, 22. rujna 2019., održano je prvo izdanje sportske manifestacije 'Zagreb Open 2019. - Međunarodni para atletski miting', WPA Approved, u organizaciji Hrvatskog atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO, na kojem je nastupilo oko 90 para atletičara iz devet europskih zemalja.

Nakon svečane ceremonije otvaranja natjecanja, na kojem su govor održali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je izrazio želju da Zagreb Open postane tradicija, zatim Josip Držaić i Ljubica Lukačić, prema programu, iza 15 sati nastupili su limači na 60 metara, muškarci u disciplini bacanja kugle (F33-34-52-53), muškarci u bacanju diska sjedeći te žene u bacanju čunjeva. Potom je uslijedio nastup žena u sjedećem položaju u bacanju kugle te muškaraca u bacanju čunjeva. U 15,30 sati gledatelji, većinom roditelji i prijatelji natjecatelja, mogli su uživati u trci limačica na 60 metara, potom u nastupu muškaraca i žena u disciplini skoka u dalj, muškaraca u bacanju koplja i naposljetku muškaraca u bacanju kugle (F11-12-20-40-41-46-63).

U 16 sati uslijedio je nastup muškaraca u trci na 100 metara, a limači u skoku u dalj. Nakon 15 minuta muškarci su otrčali utrku na 1.500 metara, a žene su se natjecale u disciplini bacanja koplja, u sjedećem položaju. U 16,30 sati limačice su aktivirale publiku u disciplini skoka u dalj, a u 16,45 sati nastupili su muškarci u utrci na 400 metara te u bacanju kugle (F55-56-57).

U 17 sati nastupili su muškarci u disciplini bacanja koplja, sjedeće, kao i u trčanju na 200 metara, a 15 minuta kasnije u disciplini bacanja kugle, F36-37, muškarci te u disciplini bacanja diska, žene, sjedeći. Potom je uslijedilo bacanje diska, muškarci. U 17,30 sati došao je red na bacanje diska, muškarci, gdje se posebno očekivao ishod Ivana Katanušića, aktualnog europskog rekordera u kategoriji F64, člana organizatora mitinga AKOI URIHO, a u 18,15 sati bacanje kugle u ženskoj kategoriji.

Najviše prijava pristiglo je u disciplini bacanje kugle za muškarce, u kojoj je nastupilo čak 28 para atletičara, među kojima je i Matija Sloup, aktualni europski prvak u kategoriji F40. U bacanju čunja nastupio je Slovak Marian Kureja, brončani s Paraolimpijskih igara u Riju. Koplje je bacao Branimir Budetić, brončani s Paraolimpijskih igara u Londonu, a tu je bio i državni rekorder u kategoriji F41 Vladimir Gašpar. Bila je ovo prilika uživati u brojnim sportskim licima iz svijeta para atletike, pa tako i svjetskog viceprvaka u kategoriji F11, Austrijanca Bila Marinkovica. U sjedećem disku nastupio je hrvatski rekorder u kategoriji F52 Velimir Šandor, koji je osvojio brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Riju, a u skoku u dalj aktualna paraolimpijska pobjednica iz Rija i svjetska prvakinja iz Londona Mikela Ristoski. U muškom skoku u dalj zanimljiv je bio dvoboj našeg Zorana Talića, srebrnog s Paraolimpijskih igara u Riju i sa Svjetskog prvenstva u Londonu, te Grka Konstantina Veltsija. Na 100 metara bila je uzbudljiva utrka u kojoj su nastupili brzi Grk Iasonas Gantes, devetoplasirani sa Svjetskog prvenstva u Londonu te Islanđanin Patrekur Andres Axelsson.

Volonteri su bili iz URIHO-a, a najviše publike stiglo je iz Vinkovaca.

Zahvaljujući uspješnom vodstvu natjecanja, koje su činili predsjednica Organizacijskog odbora Marina Banović, rukovoditelj natjecanja Damjan Sedić, tehnički rukovoditelj Goran Žeželj i rukovoditeljica terena Anita Miletić, natjecanje je proteklo u savršenom redu. Izvršni odbor činili su Valentina Kramarić, koordinatorica ceremonija i Prijavnog centra, ujedno i rukovoditeljica volontera, Nebojša Pešić kao službeni spiker, Vladimir Gjurgjević kao glavni sudac, Marina Banović u ime medicinske službe, HZJZ za doping kontrolu, Dino Povše zadužen za elektronsko mjerenje i obradu podataka te Luka Đukez zadužen za transport i hospitality. Jon Mason iz Velike Britanije bio je WPA tehnički delegat. Za klasifikacije nadležni su bili dr. sc. Boris Kirin, dr. med. te dr. Marija Koračević, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije.

Iako se na trenutak učinilo da će kiša omesti natjecanja, to se ipak nije dogodilo i stiglo se do kraja bez ikakvih problema, na ponos organizatora i sviju prisutnih, kao i pokrovitelja manifestacije.

Pokrovitelji ove iznimne sportske manifestacije su Republika Hrvatska - Središnji državni ured za šport, Hrvatski paraolimpijski odbor, Grad Zagreb, Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom, Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, URIHO, Zagrebački holding, HEP, Kraš, Zagreb, Fhast Nutrition, Hell energy drink, CE-ZA-R Centar za reciklažu i GAZ.

Više o rezultatima u tekstu koji slijedi.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti