GRIPE Počeo projekt Paraolimpijska škola za mlade osobe s invaliditetom

Radi se o projektu kojem je osnovni cilj društvena integracija mladih s invaliditetom kroz bavljenje sportom i dostupnost sportskim aktivnostima

 

U prepunoj svečanoj sali ŠC Gripe u srijedu je javnosti predstavljen projekt Paraolimpijske škole za mlade s invaliditetom.

Radi se o projektu kojem je osnovni cilj društvena integracija mladih s invaliditetom kroz bavljenje sportom i dostupnost sportskim aktivnostima. Sam projekt vrijedan je gotovo 1.5 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima Europske Unije, Europskog socijalnog fonda, dok je preostali dio sufinanciran sredstvima državnog proračuna.

U sklopu škole provodit će se aktivnosti u 5 sportova: atletici, boćanju, plivanju, stolnom tenisu i para-taekwondu, koji imaju najveću tradiciju unutar saveza, a kroz provedbu će se osigurati adekvatna oprema, edukacija i olakšan pristup sportskim dvoranama i terenima kroz infrastrukturne projekte koji uključuju ugradnju lifta u ŠC Gripe te pristupnu stazu na Parku Mladeži. Sve sportske aktivnosti će se odvijati pod budnim okom stručnih i motiviranih trenera.

Zadovoljstvo zbog provedbe projekta i koristi za više od stotinu budućih korisnika, iskazali su predstavnici svih partnera na projektu, Športskog saveza invalida, Javne ustanove športski objekti i Grada Splita, koji je pružio podršku u uspješnoj aplikaciji projekta. Zbog početka škole najviše su se ipak radovali brojni korisnici iz Splita i okolice kojima ovaj projekt znači najviše.

Čestitke i riječi podrške svim sportašicama i sportašima uputio je i prvi čovjek Grada, Andro Krstulović Opara.

- Počni sa sportom i mijenjaj trenutno svoj život na bolje! Tako bi se mogla sažeti glavna poruka projekta na koji smo izuzetno ponosni i koji omogućava našoj djeci sve ono što im pripada - kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

U ime korisnika, Športskog saveza invalida Grada Splita, predsjednik Mijo Bakić istaknuo je sjajne rezultate splitskih sportaša i sportašica s invaliditetom, koji će u nikad brojnijem sastavu nastupiti na idućim Paraolimpijskim igrama, a koji su svojim rezultatima, ali i životnim pričama, najbolji primjer i motiv mladima koji su se uključili ili će se tek uključiti u aktivnosti splitske Paraolimpijske škole.

Svjetski prvak u paraplivanju Dino Sinovčić smatra kako je ovaj projekt odličan, jer bi upravo omasovljenjem djece koja se bave sportom mogli izaći i novi Sinovčići.

- Sport je veliki dio mog života i bez njega ne znam što bih bio. Važan je i za socijalizaciju i integraciju u društvu - kazao je.

U Splitu postoji oko 250 osoba sportaša s invaliditetom koji treniraju u šest klubova te dvije sekcije rekreativaca i dvije udruge za osobe s invaliditetom.

Projekt formalno traje dvije godine, a svi sudionici odlučni su u njegovu dugoročnu implementaciju.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti