ZAGREB OPEN 2019 Međunarodni para atletski miting iznjedrio nove državne i osobne rekorde

Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji Mitinga, a moja želja je da od iduće godine natjecanje uđe u redoviti kalendar, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prilikom svečanog otvorenja

 

IMG_8881 in portal.JPG IMG_8864 in portal.JPG IMG_8827 in portal.JPG IMG_8805 in portal.JPG IMG_8747 Slivar - bacanje diska - in portal.JPG IMG_8734 in portal.JPG IMG_8723 in portal - Velimir Šandor.JPG IMG_8696 in portal.JPG IMG_8680 in portal.JPG IMG_8665 in portal.JPG IMG_8646 in portal.JPG IMG_8629 limačice trčanje - in portal.JPG IMG_8618 bacanje kugle - Matija Sloup - in Portal.JPG IMG_8592 in portal.JPG IMG_8570 in portal.JPG IMG_8556 in portal.JPG IMG_8538 in portal.JPG IMG_8348 in portal.JPG IMG_8193 in portal.JPG Kao što smo već objavili, na atletskim borilištima Sportskog parka Mladost u Zagrebu, Jarunska 5, u nedjelju, 22. rujna 2019., održano je prvo izdanje sportske manifestacije 'Zagreb Open 2019. - Međunarodni para atletski miting', WPA Approved, u organizaciji Hrvatskog atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO, na kojem je nastupilo oko 90 sportaša i sportašica iz 14 domaćih atletskih klubova za osobe s invaliditetom i deset inozemnih klubova iz nekoliko europskih zemalja - Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Slovačke, Grčke i Islanda. Izvan konkurencije nastupalo je 26 limačica i devet limača, iz AK-a Dinamo i AK-a Mladost, koji su svojim sportskim nastupom uveličali sportsko događanje.

- Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji Mitinga, a moja želja je da od iduće godine natjecanje uđe u redoviti kalendar - rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prilikom svečanog otvorenja.

Natjecatelji su mogli nastupiti samo u jednoj disciplini pa su tako više manje svi odabrali one koje će biti na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju.

Najviše hrvatskih natjecatelja pristupilo je iz AK AGRAM atletskog kluba osoba s invaliditetom iz Zagreba - njih jedanaest te iz AKOSI-ja Vinkovci - njih deset. Po sedmero ih je došlo iz AK SOK-a Bjelovar i AK Odisej OSI Kutina, šest iz AK Spektar Pula, po petero iz AKOI-a URIHO Zagreb i AKOSI-ja USPON Velika Gorica, po četvero iz AKOSI-ja Medulin iz Medulina i AKI OTOS-a iz Grubišnog Polja, dvoje iz Međimurja - Čakovec, a iz ostalih klubova kao što su ASK Split, AKOI Fortius, AK Samobor 2007 i AK Srce Rijeka po jedan.

Vezano za inozemne klubove, najviše ih je pristiglo iz BG AKOSI-ja Pogledi iz Srbije - njih troje. Zatim po dvoje natjecatelja došlo je iz Atletskog saveza osoba s invaliditetom Srbije, iz Grčke te iz AKI-ja Sarajevo iz Bosne i Hercegovine. Po jedan natjecatelj nastupio je iz Austrije, Islanda, Slovenije, Slovačke, AKOSI-ja Novi grad Sarajevo te iz Zlatibora iz Srbije.

Nakon svečane ceremonije otvaranja natjecanja, prema programu iza 15 sati nastupili su limači na 60 metara, muškarci u disciplini bacanja kugle (F33-34-52-53), muškarci u bacanju diska sjedeći te žene u bacanju čunjeva.

Potom je uslijedio nastup žena u sjedećem položaju u bacanju kugle te muškaraca u bacanju čunjeva. U 15,30 sati gledatelji, većinom roditelji i prijatelji natjecatelja, mogli su uživati u trci limačica na 60 metara, potom u nastupu muškaraca i žena u disciplini skoka u dalj, muškaraca u bacanju koplja i naposljetku muškaraca u bacanju kugle (F11-12-20-40-41-46-63).

U 16 sati uslijedio je nastup muškaraca u trci na 100 metara, a limači u skoku u dalj. Nakon 15 minuta muškarci su otrčali utrku na 1.500 metara, na kojoj je Mladen Ignac iz Međimurja s rezultatom od 4:28,97 pobijedio Luku Đukeza iz URIHO-a, koji je postigao rezultat 5:34.42, a žene su se natjecale u disciplini bacanja koplja, u sjedećem položaju. U 16,30 sati limačice su aktivirale publiku u disciplini skoka u dalj, a u 16,45 sati nastupili su muškarci u utrci na 400 metara te u bacanju kugle (F55-56-57).

U 17 sati nastupili su muškarci u disciplini bacanja koplja, sjedeće, kao i u trčanju na 200 metara, a 15 minuta kasnije u disciplini bacanja kugle, F36-37, muškarci te u disciplini bacanja diska, žene, sjedeći. Potom je uslijedilo bacanje diska, muškarci. U 17,30 sati došao je red na bacanje diska, muškarci, gdje se posebno očekivao ishod Ivana Katanušića, aktualnog europskog rekordera u kategoriji F64, člana organizatora mitinga AKOI URIHO, a u 18,15 sati bacanje kugle u ženskoj kategoriji.

Najviše prijava pristiglo je u disciplini bacanje kugle za muškarce, u kojoj je nastupilo čak 28 para atletičara, među kojima je i Matija Sloup, aktualni europski prvak u kategoriji F40. U bacanju čunja nastupio je Slovak Marian Kureja, brončani s Paraolimpijskih igara u Riju. Koplje je bacao Branimir Budetić, brončani s Paraolimpijskih igara u Londonu, a tu je bio i državni rekorder u kategoriji F41 Vladimir. Bila je ovo prilika uživati u brojnim sportskim licima iz svijeta para atletike, pa tako i svjetskog viceprvaka u kategoriji F11, Austrijanca Bila Marinkovica. U sjedećem disku nastupio je hrvatski rekorder u kategoriji F52 Velimir Šandor, koji je osvojio brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Riju, a u skoku u dalj aktualna paraolimpijska pobjednica iz Rija i svjetska prvakinja iz Londona Mikela Ristoski. Šandor je osvojio ovaj puta prvo mjesto s rezultatom 18,48 metara, srebro Miroslav Milošević s rezultatom 17,25 metara te Henrik Plank, s rezultatom 15,53 metara, F-51-52-54. Ristoski je U muškom skoku u dalj zanimljiv je bio dvoboj našeg Zorana Talića, srebrnog s Paraolimpijskih igara u Riju i sa Svjetskog prvenstva u Londonu, koji je ovaj puta postigao rezultat 6,65 metara - 850 bodova, te Grka Konstantina Veltsija, s rezultatom 6,26 metara - 685 metara. Na 100 metara bila je uzbudljiva utrka u kojoj su nastupili brzi Grk Iasonas Gantes, devetoplasirani sa Svjetskog prvenstva u Londonu te Islanđanin Patrekur Andres Axelsson.

- Organizacija je odlična. Bacio sam blizu svog osobnog i državnog rekorda u kugli koji je 10,17 metara, znači 9,90 metara. Izrazito sam zadovoljan budući da sam bio prošli tjedan zauzet s promocijom jednog projekta. Ovo su bile odlične pripreme za Svjetsko prvenstvo u Dubaiju - rekao je Matija Sloup, europski prvak u bacanju kugle i svjetski prvak u bacanju diska.

U seniorskoj utrci na 100 u kategoriji T 11-36-37-38, prvoplasirani je bio Iasonas Gantes iz Grčke s 12,92 sekundi (545 boda, T37), drugoplasirani Islanđanin - Patrekur Andres Axelsson s vremenom 12,50 sekundi (407 boda, T-11). Antonio Kosmat, član AK 'Samobor 2007'  osvojio je brončanu medalju s vremenom od 12,80 sekundi (407 boda, T38). Četvrto mjesto s rezultatom 13,45 sekundi osvojio je Omar Bojčić u kategoriji T11, s vodičem Muhamedom Trle iz BiH. U dvoboju na 200 metara Antonio je osvojio srebrnu medalju s rezultatom 25,75 sekundi (486 boda), a prvo mjesto s rezultatom od 26,17 sekundi pripalo je Grku Iasonasu Gantesu (559 boda).

Članovi AK SPEKTRA iz Pule nastupili su u sastavu Jelena Vuković, Emilio Zonta, Snadro Krupljan, Marin Giljanović, Mirnes Omerhodžić i Luka Bukša, u pratnji predsjednice Kluba i Jelenine trenerice profesorice Katje Luketić i bacačkog trenera Ivana Radešića. Vuković je osvojila još jednu u nizu zlatnu medalju u bacanju diska, i to s najboljim rezultatom ove sezone - 19,78 metara, pobijedivši Renatu Celjak koja je postigla rezultat 11,83 metara, F-55-57. Time je potvrdila normu za Svjetsko prvenstvo u Dubaiju. Luka Bukša iz Rijeke osvojio je srebro u bacanju kugle s rezultatom 8,00 metara, postavivši tako novi hrvatski rekord u bacanju kugle, kategorija F56. Mirnes Omerhodžić iz Rijeke, osvojio je treće mjesto u bacanju diska u kategoriji F51 s rezultatom 7,43 metara. Emilio Zonta u bacanju kugle, u kategoriji F55, zauzeo je peto mjesto s rezultatom 5,79 metara. Sandro Krupljan u bacanju kugle u kategoriji F55 zauzeo je šesto mjesto s rezultatom 5,29 metara, a Marin Giljanović u bacanju kugle u kategoriji F55 zauzeo je sedmo mjesto s rezultatom 4,05 metara, postigavši svoj novi osobni rekord.

Zahvaljujući uspješnom vodstvu natjecanja, koji su činili predsjednica Organizacijskog odbora Marina Banović, dr. med., rukovoditelj natjecanja Damjan Sedić, tehnički rukovoditelj Goran Žeželj i rukovoditeljica terena Anita Miletić, natjecanje je proteklo u savršenom redu.

- Dojmovi su ustvari odlični. Odlučili smo se na veliki korak, na organizaciju prvog Međunarodnog para atletskog mitinga, ne samo u Gradu Zagrebu, već i u cijeloj Hrvatskoj. Ove godine uspjeli smo prikupili sportaše iz nekoliko europskih zemalja. Vidim da su sportaši jako zadovoljni jer im je ovo bilo završno testiranje prije Svjetskog prvenstva u Dubaiju. Imali smo nekoliko jako dobrih rezultata, kako na državnoj, tako i na osobnoj razini - rekla je Banović.

Izvršni odbor činili su Valentina Kramarić, koordinatorica ceremonija i Prijavnog centra, ujedno i rukovoditeljica volontera, Nebojša Pešić kao službeni spiker, Vladimir Gjurgjević kao glavni sudac, Marina Banović, dr. med., u ime medicinske službe, HZJZ za doping kontrolu, Dino Povše zadužen za elektronsko mjerenje i obradu podataka te Luka Đukez zadužen za transport i hospitality. Jon Mason iz Velike Britanije bio je WPA tehnički delegat. Za klasifikacije nadležni su bili dr. sc. Boris Kirin, dr. med. te dr. Marija Koračević, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije.

Naposljetku smo za dojmove pitali ravnatelja Držaića, koji je došao popratiti posljednja natjecanja u bacanju kugle i diska.

- Zadovoljan sam s natjecanjem prvi puta. Mislim da pokretanje Hrvatskog atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO godinu dana nakon osnivanja sada već pokazuje dobre rezultate, a organizirati jedan ovakav međunarodni miting u ovako velikom broju baš nije jednostavno. Jako me veseli što je ovdje ostvareno puno dobrih rezultata i državnih rekorda. S obzirom da je u Dubaiju Svjetsko prvenstvo od 6. do 16. studenog 2019., to znači da su naši sportaši dobro pripremljeni. Mislim, a kao što je rekao i gradonačelnik Zagreba, da ovo treba postati tradicionalno i da to bude ono što je atletski miting 'Hanžek' u Gradu Zagrebu, tako da i ovaj para atletski miting bude uvijek nakon njega. To bi trebala postati jedna značajna tradicija za ovaj Grad Zagreb, kao značajan doprinos svim para atletičarima, ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama. Vjerujem da će ovaj miting prerasti u jedan od značajnijih sportskih događaja u para atletici u Europi - rekao je Josip Držaić, dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i ravnatelj Ustanove URIHO.

Klaudija Klanjčić