IN MEMORIAM, ANTO ĆAVAR Odlazak velikog borca za razvoj sporta osoba s invaliditetom

Njegov vedar duh, optimizam i zanos koji je prenosio svojim radom i djelovanjem u sustavu sporta osoba s invaliditetom nedostajat će svima

 

U Zagrebu je 26. rujna, u 82. godini života, preminuo Anto Ćavar, prof. TZK-a, dugogodišnji sportski djelatnik u sustavu sporta osoba s invaliditetom, član radnih tijela Hrvatskog paraolimpijskog odbora, osnivač Sportskog saveza osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije.

Nakon završetka Fakulteta za fizičku kulturu u Zagrebu 1977. zapošljava se u poduzeću 'Đuro Đaković' u Slavonskom Brodu gdje je proveo cijeli radni vijek radeći kako odgovorna osoba za sportsku rekreaciju cjelokupne radne zajednice. Rođen je u Banja Luci, 1938. godine, od 1945. živi u SlavonskomBrodu

Anto Ćavar bio je aktivan natjecatelj u odbojci, veslanju, kajaku i rukometu. U odbojci je djelovao kao igrač, trener, sudac, delegat natjecanja i član IO Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Za vrijeme rada u sportu pratio je i sudjelovao u radu stručnih skupova vezanih za sportsku rekreaciju i sport osoba s invaliditetom i stjecao nova saznanja koja je koristio u svome radu.

Odlaskom u mirovinu (1994.) započinje s radom na organizaciji sportsko-rekreativne aktivnosti invalida Domovinskog rata u Slavonskom Brodu (otvoren dom HVIDRA-e s dvoranama za sastanke, šah, fitness, stolni tenis, organizacija te organizacija i provedba ŠNIDOR-a ).

Na njegovu inicijativu osnovan je Športski savez invalida Brodsko-posavske županije.

Tijekom života Anto Ćavar bio je dobitnik mnogoorojnih nagrada i priznanja od lokalne do nacionalne razine bilo kao djelatnik 'Đure Đakovića' ili kao sportski djelatnik unutar sportske rekreacije ili sporta osoba s invaliditetom.

Njegov vedar duh, optimizam i zanos koji je prenosio svojim radom i djelovanjem u sustavu sporta osoba s invaliditetom nedostajat će svima. 

Izvor: HPO

 

 

Povezane vijesti