SPORTSKO DRUŠTVO INVALIDA HRABRI Međunarodni turnir 'Prijateljstvo 2019.' u sjedećoj odbojci

Zoran Stojanović, tajnik Društva 'Hrabri', istaknuo je da je teorija suvremene rehabilitacije s aksiomom 'Nije važno što je osoba s invaliditetom izgubila, nego što joj je preostalo' upravo u ovom Društvu našla svoju najjaču potvrdu

 

Sportsko društvo invalida 'Hrabri' organiziralo je Međunarodni turnir 'Prijateljstvo 2019.' u sjedećoj odbojci u Sportskoj dvorani 'Vinko Bek' u Zagrebu.

OKI Fantomi pobijedio je IOK Zagreb s 2:0, a također i OIK Marsonia pobijedila je SDI Hrabri s 2:0. S istim rezultatom ŠIOK HVIDR-a Osijek pobijedio je OKI-u Banja Luka, kao i što je OKI Zadar pobijedio IŠD Samorastnik.Prema konačnom poretku nakon odigranih mečeva Klubovi su postigli sljedeće pozicije: 1. OKI Fantomi - Sarajevo - BiH, 2. IOK Zagreb - Zagreb – Hrvatska, 3. OIK Marsonia - Slavonski Brod - Hrvatska, 4. SDI Hrabri - Zagreb – Hrvatska, 5. ŠIOK HVIDR-a Osijek – Osijek - Hrvatska, 6. OKI Banja Luka - Banja Luka – BiH – RS, 7. OKI Zadar - Zadar – Hrvatska, 8. IŠD Samorastnik - Ravne na Koroškem - Slovenija.

Podsjećamo da je Društvo svečanom akademijom 21. ožujka 2019. obilježilo 50. obljetnicu te su tom prilikom bili uručili priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.

Zoran Stojanović, tajnik Društva 'Hrabri', istaknuo je da je teorija suvremene rehabilitacije s aksiomom 'Nije važno što je osoba s invaliditetom izgubila, nego što joj je preostalo' upravo u ovom Društvu našla svoju najjaču potvrdu.

Inače, Sportsko društvo invalida 'Hrabri' osnovano je 21. ožujka 1969. s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom svih kategorija, ukazujući OSI populaciji da su sport i rekreacija u funkciji rehabilitacije koja će im pomoći u svakodnevnom životu i radu.

- Za osobe s invaliditetom sportsko-rekreativne aktivnosti znače znatno više od same razonode. Te aktivnosti su dalekosežnog značaja za psihofizičko prilagođavanje osoba s invaliditetom, za njihovu pobjedu nad vlastitim osjećajem nesposobnosti i za vlastitu socijalnu integraciju. Tjelesna kultura, rekreacija i sportske aktivnosti su za osobu s invaliditetom izazov radi potvrđivanja vlastite moći i najprirodniji su oblik liječenja i veoma uspješno djeluju te su nastavak i drugih metoda psiho i fizioterapije u procesu rehabilitacije. Najplemenitiji dio pomoći, koje sportsko-rekreativne aktivnosti pružaju osobi s invaliditetom, sastoji se u efikasnosti i otvaranju vrata za uspostavljanjem veza osoba s invaliditetom s ostalim svijetom. Aktivnosti ih uključuju u suvremene tokove i omogućavaju im da osjete radost osjećaja vraćene snage i sposobnosti za život, u saznanju da invalidnost ne znači i nesposobnost.– kaže Stojanović.

Društvo 'Hrabri' okuplja članove u sedam klubova u sljedećim sportovima: sjedeća odbojka (muška i ženska ekipa), kuglanje, streljaštvo, stolni tenis, mali nogomet, plivanje i pikado. Najveći broj članova uključen je u sjedeću odbojku, gdje se natječu u Hrvatskoj ligi koja broji dvanaest klubova, kao i na raznim domaćim i međunarodnim turnirima. Uz to puno članova je i u kuglanju, gdje se natječu u Ligi 'zdravih osoba', Druga hrvatska liga – Centar.

Klaudija Klanjčić