PORTUGAL Hrvatski boćari s invaliditetom na Svjetskom kupu love bodove za plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju

Hrvatski par Davor Komar i Melisa Osmanović još ima šanse ostvariti plasman u Tokyo, iako će to biti izuzetan težak pothvat. Za takav uspjeh potrebno je osvojiti prvo mjesto bez ijednog poraza u grupi

 

Hrvatski paraboćari od 30. listopada do 3. studenog nastupaju na turniru Svjetskog kupa – BISFed 2019 Boccia World Open u portugalskom gradiću Povoa de Varzim.  

Kao i na svim dosadašnjim turnirima Svjetskog kupa, u pojedinačnom dijelu natjecanja u BC4 kategoriji hrvatske boje branit će Davor Komar i Melisa Osmanović, članovi BKOSIŽ Istrijana iz Pule.

U Portugal putujem kao 12. igrač svijeta. Za siguran prolazak na Paraolimpijske igre trebao bih osvojiti prvo mjesto što neće biti lak zadatak s obzirom da u Portugal dolaze najjači svjetski paraboćari - naglašava Ponajbolji hrvatski paraboćar koji još ima realne izglede da bude prvi hrvatski predstavnik na paraolimpijskim igrama, Davor Komar.
Pažljivo ćemo pratiti i natjecanje u parovima. Ukoliko se kanadski par plasira u polufinale, automatski ulazi među prvih devet parova na svijetu, što također znači moj direktni plasman na Paraolimpijske igre. Pripremao sam se intenzivno i u potpunosti sam spreman - zaključio je Komar.
Očekuje nas vrlo jak turnir, jer se radi o jednoj od posljednjih prigoda za osvajanje bodova potrebnih za plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. – nakon Povoe, samo će još igrači iz Azije i Oceanije imati priliku za osvajanje ponešto bodova u prosincu na Azijskom kupu u Dubaiju – naglasio je izbornik Tomislav Bunjevac uoči odlaska za Portugal.

U grupnoj fazi pojedinačnog natjecanja, koja je na rasporedu u srijedu i četvrtak, Komaru će protivnici biti 13. igračica na svjetskoj rang listi Wai Yan Vivian Lau iz Hong Konga te Britanac Louis Saunders na 31. mjestu i Meksikanka Karla Manuel Enriquez koja se nalazi na 32. mjestu.

Melisa Osmanović, trenutno 51. igračica svijeta, lovi mjesto u Tokiju putem tzv. female quote, a za čekiranje karte za Tokyo mora skupiti 9 bodova više od Karle Manuel Enriquez, za što će jo trebati barem plasman u četvrtfinale. Prolaz u četvrtfinale tražit će kroz grupu u kojoj ju čekaju 2. igrač svijeta Nijemac Boris Nicolai, Tajlanđanin Ritthikrai Somsanuk na 22. mjestu  i Ukrajinac Artem Kolinko trenutno plasiran na 23. mjestu svjetske rang liste.

Četvrtfinale pojedinačnog dijela natjecanja igra se također u četvrtak, dok su polufinala i finala na rasporedu u petak.

U subotu i nedjelju očekuje nas natjecanje parova, u kojem će se Davoru i Melisi, pridružiti i Damir Juren iz BK OSI DDZ Željko Klepač – URIHO iz Zagreba.

Hrvatski par još ima šanse ostvariti plasman u Tokyo, iako će to biti izuzetan težak pothvat. Za takav uspjeh potrebno je osvojiti prvo mjesto bez ijednog poraza u grupi. Protivnici u grupi, iz koje će samo dva najbolja para u polufinale,  najbolji su par svijeta iz Slovačke, britanski par koji je trenutno na 4. mjestu svjetske rang liste, ruski par koji trenutno zauzima 5. mjesto te kanadski par koji se trenutno nalazi na 10. mjestu.

Darko Matić / HPO

 

 

Povezane vijesti