HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Hrvatski atletičari s invaliditetom vratili se kući s četiri medalje

U Dubaiju smo nastupili s podmlađenom reprezentacijom i imali smo niz dobrih rezultata. Naši su atletičari nastavili nisku osvajanja odličja, a vjerujem kako će tako biti i na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić

 

Nakon odličnih rezultata stolnotenisača i plivača i najbolji hrvatski atletičari s invaliditetom zabilježili su odlične rezultate na svjetskom paraatletskom prvenstvu koje se 7. do 15. studenog održalo u Dubaiju.

Na SP-u na kojem je nastupilo više od 1600 atletičara iz 124 zemlje svijeta, hrvatski predstavnici osvojili su četiri medalje - srebro i tri bronce.

Miljenko Vučić je u bacanju kugle za slijepe osvojio srebro, Ivan Katanušić je u kategoriji bacača diska s podkoljeničnom amputacijom osvojio broncu, a treće mjesto osvojili su i Matija Sloup u kategoriji bacača kugle niskim rastom, te Mikela Ristoski u skoku u dalj u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama.

- Možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima jer konkurencija raste iz godinu u godinu i sve je teže osvajati medalje na velikim natjecanjima. Naši atletičari moraju ostvarivati osobne ili nacionalne rekorde kako bi bili konkurentni - kazao je izbornik hrvatske paraatletske reprezentacije Damjan Sedić komentiravši rezultate osvajača medalja.

- Vučić je osvojio prvu veliku medalju, a zlato mu je pobjeglo za svega dva centimetra. Mikela se mučila s ozljedama, ali je ipak uspjela osvojiti medalju. Bila je blizu i srebru koje joj je pobjeglo za jedan cm. Matija je na putu do bronce čak  četiri puta rušio hrvatski rekord što nije mala stvar,  a Ivan je osvojio medalju, premda nije odradio najbolje natjecanje. Od njih očekujem borbu za medalje i na paraolimpijskim igrama u Tokiju iduće godine - dodao je izbornik Sedić.

Najbolji rezultat u Dubaiju ostvario je Vučić koji je s novim osobnim i državnim rekordom do srebra došao bacivši kuglu na 14,42 m. Zlato je osvojio Iračanin Mahdi Olad s hicem od 14,44m.

- Vratit ću mu za ta dva centimetra u Tokiju - kazao je sa smiješkom član Odiseja iz Kutine.

- Zadovoljan sam jer su četiri moja hica bila bolja od starog rekorda. Priželjkivao sam srebro, a bio sam vrlo blizu i zlatu - dodao je 38-godišnji Ogulinac.

Zlatna paraolimpijka iz Rio de Janeira u skoku u dalj, Mihaela Risoski u posljednje je vrijeme imala problema s ozljedama, no u Dubaiju je skočila do bronce.

- Dvije godine sam imala problema s ozljedama. Bila sam pod stresom i pritiskom, no uspjela sam osvojiti broncu. Srebro mi je pobjeglo za centimetar, ali vjerujem da će mi se to vratiti na paraolimpijskim igrama - naglasila je članica  AK za osobe s invaliditetom Medulin.

Mikela je do sada u karijeri osvojila dvije paraolimpijske medalje - zlato u Rio de Janeiru 2016. te broncu četiri godine ranije u Londonu. Sada se nada i trećem odličju na POI u Tokiju iduće godine.

- Sada ću se dobro odmoriti, a potom kreću pripreme za Tokio gdje se nadam još jednoj medalji.

Matija Sloup je u kategoriji bacača kugle niskim rastom osvojio brončano odličje s novim osobnim i državnim rekordom bacivši kuglu na 10,30m. Na putu do bronce član kutinskog Odiseja je četiri puta popravljao hrvatski rekord.

- Presretan sam jer sam u Dubaiju osvojio prvu medalju s velikih natjecanja. Na posljednjem SP-u u Londonu ostao sam bez odličja u zadnjoj seriji za jedan centimetar. Sada se sve vratilo. Očekivao sam i bolji rezultat jer smo stvarno odlično radili - kazao je Sloup, dodavši kako se raduje izazovima koji slijede iduće godine, a to su europsko prvenstvo i paraolimpijske igre.

Broncu je osvojio i Ivan Katanušić u kategoriji bacača diska s podkoljeničnom amputacijom. Ivan je imao velikih problema sa skliskim krugom za bacanje, ali je ipak uspio osvojiti odličje.

- Bilo je to moje 20. natjecanje ove sezone i fizički i psihički sam prazan. Krug je bio klizav i nisam mogao napraviti tehniku koju sam želio, no sretan sam što sam osvojio svoju sedmu medalju na velikim natjecanjima - dodao je član AKOI Uriho.

Na SP-u je nastupilo ukupno 11 hrvatskih paraatletičara, a izbornik Sedić je dodao kako bi bio sretan kada bi toliko hrvatskih atletičara s invaliditetom nastupilo i na POI u Tokiju.

- Osvajači medalja su osigurali Tokyo, nakon ožujka očekujem kako ćemo se izboriti za još četiri prijave, a do konca lipnja bi mogli dobiti još dvije dodatne kvote - naglasio je Sedić.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić naglasio je kako su hrvatski atletičari nastavili tradiciju osvajanja medalja na velikim natjecanjima.

- U Dubaiju smo nastupili s podmlađenom reprezentacijom i imali smo niz dobrih rezultata. Naši su atletičari nastavili nisku osvajanja odličja, a vjerujem kako će tako biti i na paraolimpijskim igrama u Tokiju - naglasio je Kovačić.

Hina

 

Povezane vijesti