PLANINARENJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM U tijeku je projekt 'Vrijeme je za gojzerice'

Glavni cilj ovog projekta je povećati razinu životnih kompetencija kod učenika / osoba s intelektualnim teškoćama u svrhu bolje socijalne uključenost kroz učenje o prirodi, kretnje, pružanje prve pomoći u specifičnim situacijama, povećanje funkcionalnih sposobnosti kroz dodatne vježbe i kretanja u prirodi i slično

 

Učenici Škole za odgoj i obrazovanje Pula, korisnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici i članovi Sportskog društva Plima za osobe s invaliditetom Istarske županije, su osobe s intelektualnim i višestrukim teškoćama kojima je dostupnost uključivanja u aktivnosti lokalne zajednice otežano. Njihov zdravstveni status je lošiji od prosjeka, a potreba za prevencijom nezaraznih bolesti je povećana. Nisu u mogućnosti preventivne aktivnosti provoditi samostalno već je potrebna stalna pomoć i podrška, te aktivnost svih kako bi im se pomoglo na kvalitetan i učinkovit način.

Planinarenje je aerobna aktivnost koja snažno pokreće srce i rad svih mišića.Osim što višestruko koristi zdravlju i gradi dobru kondiciju, višesatno pješačenje u prirodnom okruženju rezultira i čvrstim prijateljstvima jer planinska priroda, često netaknuta i divlja, ima moć stvaranja neraskidivih veza među ljudima.Osim što povoljno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, planinarenje jača mišićno-koštani sustav, potiče metabolizam i rad endokrinog sustava te jača obrambene snage organizma, objavio je Regionalexpress.hr.

Glavni cilj ovog projekta je povećati razinu životnih kompetencija kod učenika / osoba s intelektualnim teškoćama u svrhu  bolje socijalne uključenosti.

Ostali ciljevi: učenje o prirodi, kretnju, pružanju prve pomoći u specifičnim situacijama, opremi za kretanje u prirodi, orijentaciji, povećanje funkcionalnih sposobnosti kroz dodatne vježbe i kretanja u prirodi, podizanje svjesnosti o važnosti kretanja i njegovom utjecaju na zdravlje čovjeka i usvajanje novih socijalnih vještina i uključivanju u društveni život zajednice.

-Do sada smo odradili malu školu planinarenja, praktične radionice planinarenja na Korita, Art staza Učka a završna  radionica održana je u nedjelju 24.11.2019. godine usponom na vrh Žbevnicu - rekla nam je Višnja Popović, ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Pula.

Projekt je realiziran u suradnji sa planinarskim društvom Glas Istre iz Pule, a omogućili su ga Istarska županija, Arena Hospitality group i Istarska kreditna banka Umag.

Anita Blažinović

 

 

 

Povezane vijesti