HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Podsjetnik na uspjehe sportaša s invaliditetom u prošloj godini

U atletici su naši fenomenalni sportaši oborili čak tri europska i dva svjetska rekorda. Zahvaljujući izvrsnim plasmanima na svjetskim prvenstvima u plivanju i atletici, osigurano je pet kvota za nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju

 

Ovih smo dana ušli u novu 2020. godinu, nadajući se da će hrvatski paraolimpijci nastaviti bilježiti sjajne rezultate i dalje osvajati medalje i pehare.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) na Facebooku je podsjetio na uspjehe naših sportaša i sportašica s invaliditetom kroz proteklu godinu, kako bi to bila svima motivacija za nadolazeće mjesece.

Tako je istaknuto da je Republika Hrvatska sa svojim sportašima/cama s invaliditetom sudjelovala prošle godine na čak 96 međunarodnih natjecanja, pri čemu je na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima osvojeno ukupno 45 medalja, od toga 17 zlatnih, deset srebrnih i 18 brončanih. U atletici su naši fenomenalni sportaši oborili čak tri europska i dva svjetska rekorda. Zahvaljujući izvrsnim plasmanima na svjetskim prvenstvima u plivanju i atletici, osigurano je pet kvota za nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Iz HPO-a su nakratko podsjetili i na povijest paraolimpizma pa su nas vratili u 2004. godinu, kada su se Igre vratile u svoje izvorno mjesto, Grčku, odnosno Atenu. Republika Hrvatska je sudjelovala u pet sportova: plivanju, atletici, dresurnom jahanju, stolnom tenisu i streljaštvu. Našu zastavu nosio je paraolimpijski plivač Mihovil Španja, koji je tada u Ateni osvojio čak tri zlatne medalje, dok je Jelena Vuković osvojila zlato u bacanju diska.

Na našim prvim Zimskim paraolimpijskim igrama nastupili smo u ožujku 2002. godine u Salt Lake Cityju, a hrvatsku zastavu na otvaranju nosio je naš skijaš Tomislav Zadro, koji je u slalomu osvojio deseto mjesto.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti