DAN HRVATSKOG PARAOLIMPIJSKOG SPORTA Proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom

Svjetski prvak na 100 metara leđno Dino Sinovčić i osvajačica brončane medalje u skoku u dalj na svjetskom prvenstvu Mikela Ristoski proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom

 

Jučer je u ranim večernjim satima u Velikoj dvorani zagrebačkog hotela Sheraton, uz izravan televizijski prijenos, održan Dan hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom za 2019. godinu.

Na svečanosti su se, osim mnoštva sportaša i sportskih djelatnika, okupili i brojni uzvanici – izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji, veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantin-Mihail Grigorie, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade Milan Čolić, predstavnici Nacionalnog vijeća za sport, te potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden.

- Hrvatski sportaši s invaliditetom ostvarili su vrhunske rezultate pobrinuvši se da nijedan dan u 2019. godini ne prođe bez medalja. Naime, osvojili su čak 412 medalja i to 187 zlatnih, 130 srebrnih i 95 brončanih - podsjetio je na početku ceremonije domaćin, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

- U kolovozu nas očekuju Paraolimpijske igre u Tokiju i uvjeren sam da ćemo, uz marljivi rad i trud, i u dalekom Japanu pisati nove stranice povijesti sporta. Budite i dalje uz nas, i podržavajte nas u izgradnji boljeg društva. Sportaši s invaliditetom neće iznevjeriti očekivanja - poručio je.

- Središnji državni ured za šport u svakom trenutku podrška je sportašima s invaliditetom pa smo sretni da u ovoj paraolimpijskoj godini osiguravamo 100 posto više sredstava nego u usporednoj paraolimpijskoj 2016. godini. Ove godine, dakle, za paraolimpijski je sport predviđeno 20 milijuna kuna - istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak.

- Želim vam puno uspjeha, želim da se i s Paraolimpijskih igara u Tokiju vratite s puno medalja, a na svim sportskim natjecanjima želim vam puno sportske sreće i da Republiku Hrvatsku predstavljate kao i do sada, na najbolji mogući način. Mi ćemo i dalje biti ponosni na vas - poručila je sportašima saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Nakon uvodnih obraćanja uzvanika, uslijedio je najsvečaniji dio događaja - dodjela nagrada.

Najuspješniji sportaš s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu je svjetski prvak na 100 metara leđno Dino Sinovčić, koji je u Londonu ostvario najveći uspjeh u karijeri, nakon što je godinu dana ranije u Dublinu bio i europski prvak.

- Bio sam na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru i znam što me očekuje u Tokiju. Moram se vrhunski pripremiti kako bih se mogao nadati jedinoj medalji koja mi nedostaje - kazao je Sinovčić.

Najuspješnija sportašica s invaliditetom za 2019. godinu je Mikela Ristoski, koja je na svjetskom prvenstvu u Dubaiju u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama osvojila broncu sa skokom od 5,61 metara. Za Ristoski je ovo peta nagrada za najbolju sportašice u izboru HPO-a.

- Osjećam se super nakon svega što mi se prošle godina događalo s ozljedama. Srebro mi je izmaklo za centimetar, a nadam se da će mi se sve vratiti u Tokiju - podsjetila je Ristoski.

Nagradu za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2019. dobio je Sinovčićev trener Slobodan Glavičić, koji je ujedno i izbornik plivačke reprezentacije, dok su nagradu za najuspješniju ekipu ponovo dobile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u švedskom Helsingborgu.

Priznanje 'Milka Milinković', koje HPO dodijeljuje u spomen na slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom, za 2019. godinu dobio je Nikola Neralić, jedan od osnivača 'Sportskog društva invalida Hrabri' i dugogodišnji sportski djelatnik i organizator mnogih sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom.

Dobitnici priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom su plivačica Emma Mečić, atletičar Luka Bukša, te boćari Luka Wagner i Katarina Strunjak.

Priznanja za najuspješnije sportaše u neparaolimpijskim sportovima dobili su osvajač srebrne medalje na svjetskom prvenstvu u šahu Krsto Kovačević te kuglačica Petra Deša, koja je osvojila tri zlatne medalje na Europskom prvenstvu.

Radijska urednica i voditeljica programa na radiju 92 FM iz Slavonskog Broda, Anita Opačak Krpan, dobitnica je posebnog priznanja za izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti