TOKYO Otvara se prvi Paraolimpijski muzej koji slavi postignuća sportaša s invaliditetom

Posjetitelji će imati priliku doznati kako su se u samo 60 godina paraolimpijske igre razvile u ključni svjetski sportski događaj kada je riječ o pokretanju društvene uključenosti OSI populacije

 

Kako je do Paraolimpijskih igara u Tokiju ostalo još nešto više od šest mjeseci, Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) najavio je kako će ove godine biti otvoren muzej koji slavi postignuća sportaša s invaliditetom.

Muzej u glavnome gradu Japana bit će smješten u poslovnome kompleksu u Coredo Muromachi Terrace u Nihonbashiu. Nihonbashi je gradska četvrt koji je u povijesti bio središte japanske ekonomije, financija i rekreacije.

Ovaj muzej za sve posjetitelje bit će otvoren od 25. kolovoza, kada službeno započinju igre, pa sve do kraja rujna.

Posjetitelji će imati priliku doznati kako su se u samo 60 godina paraolimpijske igre razvile u ključni svjetski sportski događaj kada je riječ o pokretanju društvene uključenosti OSI populacije. U muzeju će tako biti postavljene izložbe posvećene para sportovima, ali će biti prikazani i sportovi koji su se igrali na prvim paraolimpijskim igrama davne 1960. godine. Ono što posjetitelje još očekuje su priče legendarnih sportaša čiji su izvanredni nastupi pomogli preobraziti globalni odnos prema osobama s invaliditetom.

- Izuzetno smo uzbuđeni što će se naš prvi Paraolimpijski muzej otvoriti u Nihonbashi, u srcu Tokija kako bi se poklopio s Paraolimpijskim igrama. Paraolimpijski muzej informirat će i oduševiti posjetitelje pričama i izložbama o tome kako se Pokret razvio do trećeg po veličini svjetskog sportskoga događaja 2020. godine - izjavio je Predsjednik IPC-a Andrew Parsons.

Inače, prve paraolimpijske igre održane su u Rimu u Italiji 1960. godine na kojima je sudjelovalo 400 sportaša iz 23 zemlje. Od tada se Igre održavaju svake četiri godine i danas su prepoznate kao treći najveći svjetski sportski događaj koji privlači milijune TV gledatelja. Ovog kolovoza Tokio će postati prvi grad koji će po drugi put biti domaćin Paraolimpijade. Tada će se natjecati 4.350 najboljih svjetskih sportaša iz više od 165 zemalja.

Dejana Rakić

 

Povezane vijesti