VARAŽDIN Proglašeni najbolji sportaši s invaliditetom u 2019. godini

Najbolji sportaš osoba s invaliditetom ili gluhih osoba je Nikola Kosec iz Plivačkog kluba Vidra', sportašica Vida Puškadija iz Varaždinskog športskog saveza gluhih, muška ekipa Pikado klub gluhih 'Polet' i ženska ekipa Pikado klub osoba s invaliditetom 'Varaždin'

 

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u ponedjeljak je uz predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana prisustvovao svečanosti 57. proglašenja najboljih sportaša Grada Varaždina.

Gradonačelnik je najboljim sportašima uručio priznanja, a u svom je govoru naglasio kako je prethodne godine sportskih, izborničkih i trenerskih rezultata bilo više nego ikad.

- Svi oni koji prate varaždinski sport, treneri, selektori, tvrde da je ovo bila jedna od najboljih godina s najviše osvojenih medalja, sa svjetskim rekordima, svjetskim prvacima. Stvarno možemo reći da sport u gradu Varaždinu živi, jača. Mi smo napravili sve ono što možemo – znatno smo podigli izdvajanja za sport, uložili smo puno više u sportsku infrastrukturu, u stadion Sloboda, Graberje, sada i u Hrašćici, stadion u Zagrebačkoj, ali ne samo u nogomet već i u rukomet, atletiku, streličarstvo i u sve druge sportove. Svi sportovi su nam jednaki i svima treba jednako pomoći, naravno ovisno o broju djece koja treniraju i ovisno o sportskim rezultatima. Jako mi je drago da imamo juniore koji su u svjetskom vrhu kao što je Amanda Mlinarić, Enesa Garibovića koji je također svjetski vrh, da ćemo imati olimpijce. Povećali smo sredstva za pomladak, a povećana izdvajanja urodila su plodom, naslovima svjetskih prvaka u mlađim kategorijama. Ponosan sam i na velik broj rekreativaca te sportaša s invaliditetom. Također treba reći da smo imali sjajne sportske priredbe u gradu prošle godine, a imat ćemo ih i ove. Prošle smo godine imali jedno od najjačih atletskih  prvenstava, ove godine imat ćemo stolnotenisko, već smo se kandidirali i za rukometno prvenstvo koje će biti 2025. godine. Naša sportska infrastruktura dozvoljava nam da danas u gradu Varaždinu možemo organizirati najveća svjetska natjecanja. Ono što je također važno za reći je da nismo zaboravili ni na rekreativce jer prema našoj agendi do kraja ovog mandata svako će naselje u gradu Varaždinu imati sportsko igralište, barem rukometno i košarkaško. Sad smo to napravili u Grabanicama, uskoro krećemo popravljati igralište u Bronxu, i izuzetno nam je važna sportska infrastruktura.“ – rekao je gradonačelnik i svim dobitnicima čestitao na priznanjima i dosadašnjim sportskim rezultatima.

Najbolji sportaš osoba s invaliditetom ili gluhih osoba je Nikola Kosec iz Plivačkog kluba 'Vidra'

Rezultati u 2019. godini – Otvoreno Europsko prvenstvo u plivanju i sinkroniziranom plivanju za osobe s Down sindromom – 2. mjesto 50m leđno juniori i 17. mjesto seniori, 3. mjesto 50m slobodno juniori i 19. mjesto seniori; 4. mjesto 50 m delfin juniori i 23. mjesto seniori, 4. mjesto 100 m slobodno juniori i 23. mjesto seniori; međunarodno plivačko natjecanje za osobe s invaliditetom 'Sarajevo Open' – 1. mjesto juniori i 1. mjesto seniori 50m slobodno, 1. mjesto juniori i 1. mjesto seniori 100m slobodno; 1. mjesto juniori i 1. mjesto seniori 50m leđno; 1. mjesto juniori i 1. mjesto seniori 100m leđno, 1. mjesto juniori i 1. mjesto seniori 50m delfin, 1. mjesto juniori i 1. mjesto seniori 100m delfin. Nastupi u reprezentaciji: Otvoreno Europsko prvenstvo u plivanju i sinkroniziranom plivanju za osobe s Down sindromom; Međunarodno plivačko natjecanje za osobe s invaliditetom 'Sarajevo Open'.

Poredak nakon glasovanja: Nikola Kosec, Tomislav Špalj, Ivica Bonino-Hasan, Robert Šinko, Ivica Bregović.

Sportašica – Vida Puškadija (1992.) Streljačko društvo 'Varaždin'

Rezultati u 2019. godini – Streljačka liga gluhih pojedinačno zračna puška 10m 1. mjesto, Prvenstvo Hrvatske pojedinačno zračna puška 10m 1. mjesto; Europsko prvenstvo gluhih u streljaštvu disciplina zračna puška 10m 3. mjesto. Nastupi u reprezentaciji: Europsko prvenstvo gluhih u streljaštvu.

Poredak nakon glasovanja: Vida Puškadija, Sabina Kušter, Biserka Jagić.

Muška ekipa – Pikado klub gluhih 'Polet'

Rezultati ostvareni u 2019. godini – 1. mjesto ekipno na Državnom prvenstvu gluhih u elektroničkom pikadu održanome u Varaždinu 16. ožujka 2019. godine; 6. mjesto u B ligi Pikado saveza varaždinske regije nakon 20 odigranih kola u razdoblju od jeseni 2018. i zime 2019. godine.

Poredak nakon glasovanja: Pikado klub gluhih 'Polet', Boćarski klub cerebralne i dječje paralize 'Varaždin', Pikado klub osoba s invaliditetom 'Varaždin'.

Ženska ekipa – Ženska ekipa Pikado kluba osoba s invaliditetom 'Varaždin'

Rezultati ostvareni u 2019. godini – 1. mjesto ekipno na sportsko rekreativnim igrama državne razine u Poreču od 22. do 24. studenog 2019. u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Poredak nakon glasovanja: Pikado klub osoba s invaliditetom 'Varaždin'.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti