POŽEGA Projekt 'Zajedno u sportu za jednakost u životu' za osobe s invaliditetom

Ciljevi projekta su poboljšati pristup i sudjelovanje u sportskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti

 

Požeški športski savez kao nositelj, uz partnere Grad Požegu i Sportski klub Croatia privodi kraju projekt pod nazivom 'Zajedno u sportu' koji je u cjelosti sufinancirala Europska unija iz europskog socijalnog fonda 'Operativni programi učinkoviti ljudski potencijali'.

Iznos projekta je 809,418.60 kuna, a trajanje 18 mjeseci, te završava 18. ožujka završnom konferencijom. Ciljevi projekta su poboljšati pristup i sudjelovanje u sportskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti.

Aktivnosti projekta su unaprjeđenje i proširenje sportskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, integracija osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u redovite programe sportskih i rekreativnih aktivnosti, osiguranje pristupačnosti sportskim građevinama za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, nabava opreme za proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u ukupnoj vrijednosti od 176.400 kuna. Osim voditelja projekta zaposlene su još dvije osobe, sportski trener i fizioterapeut koji radi s korisnicima na aktivnostima, a od aktivnosti provode se tjelovježba, boćanje, pikado, kuglanje.

Ovaj projekt će imati pozitivan utjecaj na ciljanu skupinu, jer će osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama, sudjelovanjem u sportskim aktivnostima, steći nova znanja i vještine na neformalan način, smanjit će se rizik od socijalne isključenosti, a ujedno će se povećati motivacija, samopouzdanje, što će posljedično imati pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje osoba. Cilj je da se kroz projektne aktivnosti stvore potrebni uvjeti za bavljenje sportom.

Sudjelovanjem u sportskim aktivnostima razvit će pozitivne društvene stavove i vrijednosti, kao i vještine i kompetencije pojedinca, među ostalim transverzalne vještine kao što su sposobnost kritičkog razmišljanja, preuzimanje inicijative, rješavanje problema i rada u suradnji s drugima.

Anita Blažinović